Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SANKCIJOS
G. Landsbergis ir M. Skuodis pasiruošę trauktis iš pareigų atnaujinta
BNS
BNS foto
I. Šimonytė ir G. Landsbergis.

Valdančiųjų konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako esąs pasiruošęs trauktis, tęsiantis baltarusiškų trąšų tranzitui per Lietuvą, nepaisant įsigaliojusių JAV sankcijų Baltarusijos įmonei „Belaruskalij“.

„Šiandien premjerei, iš tiesų vakar vakare aš pasakiau, kad pasiruošęs trauktis, ir laukiu premjerės sprendimo“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

„Aš suprantu reputacinę žalą Lietuvai“, – pažymėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Premjerė patvirtino: susisiekimo ministras irgi pasiruošęs trauktis

Premjerė Ingrida Šimonytė patvirtino, jog susisiekimo ministras Marius Skuodis yra pasiruošęs trauktis dėl tebesitęsiančio „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą, nors šiai įmonei įsigaliojo JAV sankcijos.

„Taip, esu, susisiekimo ministro“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime į klausimą, ar yra sulaukusi daugiau pareigūnų pareiškimų, jog yra pasiruošę trauktis, atsakė I. Šimonytė.

Premjerė sakė dar nepriėmusi sprendimo dėl ministrų pasitraukimo.

„Premjerę ryte informavau, kad esu pasiruošęs prisiimti atsakomybę, tiesiog nepavyko įgyvendinti sankcijų (JAV sankcijų „Belaruskalij“ – BNS)“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė M. Skuodis.

Jis apgailestavo dėl susiklosčiusios situacijos ir kartojo, kad Lietuva neturi patirties įgyvendinti tokios apimties sankcijų.

„Lietuva neturi patirties tokių sankcijų, kai jos susijusios su tokiomis apimties kompleksinėmis sutartimis („Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ – BNS)“, – teigė M. Skuodis.

„Joje yra tam tikri teisiniai spąstai“, – pridūrė jis.

Anot M. Skuodžio, sprendžiant susidariusią padėtį yra dvi išeitys: sprendimus dėl sankcijų įgyvendinimo turėtų priimti arba Seimas, arba Vyriausybė.

„Seimas galėtų priimti įstatymą, tokį, koks buvo dėl Astravo atominės elektrinės. Alternatyva yra Vyriausybės lygmens sprendimas, įpareigojantis mūsų visas įmones nedalyvauti trąšų gabenime“, – sakė susiekimo ministras.

„Trąšos negali važiuoti ir taškas. Čia nėra jokių dviprasmybių“, – pareiškė jis.

Trečiadienį įsigaliojus amerikiečių sankcijoms „Belaruskalij“, per Lietuvą toliau vyksta šios įmonės gaminamų trąšų tranzitas.

„Lietuvos geležinkeliai“ pranešė, kad lapkritį „Belaruskalij“ atliko avansinį mokėjimą bendrovei už paslaugas, o šių lėšų gali pakakti pervežimams gruodį ir daliai sausio.

Valstybės valdoma įmonė tvirtino, kad apie avansinį mokėjimą buvo informuotos Susisiekimo ir Užsienio reikalų ministerijos.

G. Landsbergis tvirtino, kad „Lietuvos geležinkeliai“ informavo tik apie avansinį apmokėjimą rugsėjį už paslaugas spalį.

„Situacija, kuri įvyko po to, apie ją nebuvo informuota“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Apie tolesnius mokėjimus, kurie vyko, nebuvo pranešta“, – pridūrė jis.

„LTG Cargo“ vidutiniškai gabeno per 10 mln. tonų „Belaruskalij“ krovinių per metus už maždaug 60 mln. eurų. 

JAV Iždo departamentas sankcijas „Belaruskalij“ įvedė rugpjūtį ir iki gruodžio 8-osios verslui davė laiko užbaigti sandorius.

Praėjusį ketvirtadienį JAV išplėstose sankcijose atsidūrė ir „Belaruskalij“ produkcijos eksportuotoja „Belaruskaja kalijnaja kompanija“ (BKK). Sandoriai su ja turi būti baigti iki kitų metų balandžio 1-osios.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 09 12:32
Spausdinti