Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


MIGRANTAI
G. Landsbergis: Lietuva vertina galimybę inicijuoti tarptautinio teismo procesą A. Lukašenkai
BNS
Fotobankas
G. Landsbergis ir A. Bilotaitė.

Vyriausybė vertina galimybę inicijuoti tarptautinio teismo procesą prieš Baltarusijos autoritarinio režimo vadovą Aliaksandrą Lukašenką dėl elgesio su migrantais, penktadienį patvirtino užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Kiek žinau, pirmosios diskusijos dėl tokios darbo grupės sukūrimo Vyriausybėje yra pradėtos ir institucijos pradėjo dialogą. Noriu pabrėžti, kad tai darbo grupė, kuri įvertins, kaip tas procesas toliau turėtų būti plėtojamas, mes dar nekalbam apie kreipimąsi o apie tokio kreipimosi galimybės įvertinimą“, –žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Lietuvos diplomatijos vadovas taip atsakė į klausimą, ar Lietuva pradėjo formalius žingsnius siekiant paduoti A. Lukašenką tarptautiniam teismui.

Klausiamas, ar pats mato tam pagrindą, ministras atsakė: „Politiškai taip, bet čia turėtų kalbėti teisininkai“.

Paklaustas, dėl kurių konkrečiai veiksmų A. Lukašenkai galėtų būti inicijuotas procesas, G. Landsbergis teigė, jog tai yra per ankstyvas klausimas.

„Šiek tiek per ankstyvas klausimas, nes kreipimasis gali būti tiek dėl paties Lukašenkos, tiek dėl režimo, valstybė gali būti paduodama (teismui), žinau, kad diskusijos yra tik prasidėjusios. Įvertins profesionalai pasitelkdami tarptautinius ekspertus visas galimybes“, – teigė ministras, kartu patvirtindamas, kad teisiškai yra dokumentuojami galimi bylos įrodymai.

Lietuvos ir 16 kitų Europos parlamentų komitetų pirmininkai prieš porą savaičių kreipėsi į Europos Sąjungos ir NATO vadovus, siūlydami inicijuoti tarptautinį teismo procesą prieš A. Lukašenką.

Europos politikos klausimus kuruojančių komitetų vadovai siūlo Baltarusijos bylą perduoti Tarptautiniam Teisingumo Teismui, nes, anot jų, A. Lukašenkos režimas pažeidė tarptautines konvencijas prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ar baudimą.

Migrantų srautas iš Baltarusijos į Lietuvą smarkiai pradėjo augti vasarą. Šiemet į Lietuvą iš viso neteisėtai pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų. Dar didesniam skaičiui jų nebuvo leista atvykti į šalį, nuo rugpjūčio pasieniečiams ėmus taikyti apgręžimo taktiką.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

Ties Baltarusijos siena su Lenkija susitelkus gausiam skaičiui migrantų, Seimas lapkričio viduryje Lietuvos pasienyje mėnesiui įvedė ir nepaprastąją padėtį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 26 14:09
Spausdinti