Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


LIETUVA
G. Landsbergis: lietuviams „didžios“ Rusijos imperinės istorijos lyderiai buvo engėjai ir okupantai
ELTA
Dainius Labutis/ELTA
Gabrielius Landsbergis.

Tarptautinėje erdvėje netylant diskusijoms dėl popiežiaus Pranciškaus pasisakymų apie „didžiosios Rusijos“ palikimą, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pabrėžia – niekas neturėtų didžiuotis ar jausti nostalgijos Rusijos imperiniams laikams. Pasak šalies diplomatijos vadovo, Lietuvos istorija rodo, kad Maskvos imperijos lyderiai „buvo engėjai ir okupantai.“

„Rusija yra ir visada buvo imperialistinė valstybė. Tai šiandieniniai rusai paveldėjo iš savo praeities. Lietuvoje viską apie Rusijos „kultūros ir žmoniškumo“ istoriją žinome iš karčios patirties“, – trečiadienio vakarą savo „X“ paskyroje rašė G. Landsbergis.

Šalies diplomatijos vadovas pateikė keletą Lietuvos istorijos epizodų, kai šalis kentėjo dėl rusų imperijos veiksmų – okupacijos, žiauriai malšinti sukilimai ir nepriklausomybės siekis.

„Visai neseniai Kremlius siuntė tankus sutriuškinti Lietuvos nepriklausomybę. Tai buvo įprastas požiūris į bet kurią šalį, bandančią išsivaduoti iš sovietų okupacijos. Tai yra Rusijos imperializmas“, – rašė politikas, omenyje turėdamas Sausio 13-osios įvykius.

„1795-aisiais Rusija ir kitos imperinės jėgos nutarė perbraižyti žemėlapį, tad Rusija okupavo Lietuvą, Lenkiją. Ne paskutinį kartą. Tai yra Rusijos imperializmas“, – aiškino G. Landsbergis, referuodamas į Abiejų Tautų Respublikos (ATR) žlugimą.

„Kartu su Lenkija, Baltarusija ir kitomis šalimis, Lietuva kovojo dviejuose sukilimuose prieš carus – 1831-1832 m. ir 1863-1864 m. Nuslopinusi antrąjį sukilimą, Rusija paskyrė gubernatorių (Michailą Muravjovą – ELTA), pelniusį „Koriko“ pravardę. Tai yra Rusijos imperializmas“, – tęsė ministras.

G. Landsbergis atkreipė dėmesį, kad kitaip nei kitos Vakarų imperijos, Rusija nepripažįsta klaidų, padarytų kolonizacijos laikotarpiu.

„Rusijos imperija – kaip ir Vakarų imperijos – išgyveno žiaurios kolonizacijos laikotarpį, dėl kurio dabar atsiprašo daugelio pokolonijinių tautų. Rusija neatsiprašinėja. Tai yra Rusijos imperializmas“, – akcentavo konservatorius.

Ministras pažymi, kad toks rusiškas imperinis mąstymas vyrauja ir šiandieninėje Rusijoje.

„Putinas pareiškė, kad Sovietų Sąjungos žlugimas buvo didžiausia XX amžiaus geopolitinė klaida. Jis bando tai „sutvarkyti“, okupuojant Sakartvelo ir Ukrainos dalis. Tai yra Rusijos imperializmas“, – socialiniame tinkle rašė politikas.

Todėl apibendrindamas istorinius įvykius, G. Landsbergis konstatavo, kad Lietuvai imperinės Rusijos lyderiai – „engėjai ir okupantai“. Todėl didžiuotis Rusijos imperine istorija, jo manymu, neturėtų niekas.

„Tad lietuviams „didžios“ Rusijos imperinės istorijos lyderiai buvo engėjai ir okupantai. Tuomet Rusijos imperinę tradiciją tęsė sovietai. Putino deklaruotas tikslas – sugrąžinti visą šią „didybę“. Ačiū, ne“, – pabrėžė diplomatijos vadovas.

„Imperializme nėra šlovės, niekas neturėtų jausti tam nostalgijos, niekas neturėtų tuo didžiuotis. Imperializme nėra nieko didaus – ar tai imperializmas XVIII amžiuje, ar XXI amžiuje“, – įrašą apibendrino jis.

ELTA primena, kad tarptautinėje erdvėje kilo pasipiktinimas dėl popiežiaus Pranciškaus jauniems rusų katalikams skirto pasisakymo, kuriame jis gyrė „didžiosios Rusijos“ palikimą.

Vienoje Sankt Peterburgo katalikų bažnyčioje susirinkusiems jaunuoliams popiežius sakė, kad „jūs esate didžiosios Rusijos, didžiųjų šventųjų, karalių, Petro Didžiojo, Jekaterinos II, rusų tautos, pasižyminčios didele kultūra ir dideliu žmogiškumu, vaikai“.

2023 08 31 08:27
Spausdinti