Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


RUSIJA IR UKRAINA
G. Landsbergis: Rusija turi suprasti, kad praradimai bus didesni, nei laimėjimai
BNS
BNS foto
G. Landsbergis.

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui bandant perbraižyti valstybių sienas, Vakarai turi įtikinti Maskvą, kad praradimai bus didesni, nei laimėjimai, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Saugumo situacija regione pakito dramatiškai. Putinas bando perbraižyti valstybių sienas. Privalome užtikrinti, kad Rusija suprastų, jog jos galimi praradimai bus daug didesni nei laimėjimai“, – teigė ministras G. Landsbergis.

Jis trečiadienį susitiko su Jungtinių Valstijų kongresmenais.

Kaip teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime, G. Landsbergis susitikime su Vilniuje viešinčia JAV Kongreso delegacija aptarė aktualius dvišalius klausimus, saugumo situaciją Ukrainoje ir regione, Lietuvos saugumo užtikrinimo priemones ir sąjungininkų paramą šioje srityje, taip pat akcentavo ir „vieningo ir tvirto atsako“ į Rusijos agresyvius veiksmus svarbą.

G. Landsbergis taip pat pažymėjo, kad šiemet Lietuva ir JAV švenčia diplomatinių santykių 100-metį bei padėkojo už ilgametę JAV Kongreso politinę paramą Lietuvai.

„Lietuvos ir JAV dvišaliai santykiai itin pozityvūs. Jaučiame JAV Kongreso paramą visais svarbiausiais klausimais. Ypač vertiname Kongreso skiriamą finansavimą Baltijos šalių gynybos pajėgumų stiprinimui, politinę paramą stiprinant ryšius su Indijos−Ramiojo vandenynų regiono šalimis“, – sakė ministras.

Susitikimo metu taip pat aptarti paramos demokratijai, santykių su Kinija ir Baltarusija klausimai, dvišalis politinis bei ekonominis Lietuvos ir JAV bendradarbiavimas.

JAV Kongreso delegacija, vadovaujama senatoriaus Chriso Coonso ir atstovų rūmų nario Steve‘o Coheno, lankosi Vilniuje vasario 21-23 dienomis. Pagrindinis delegacijos vizito tikslas – regiono saugumas ir parama Lietuvai bei Baltijos šalims.

Besilankant delegacijai, JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo pasiųsti papildomų pajėgų į Baltijos šalis – apie 800 pėstininkų, naikintuvų, sraigtasparnių. Taip reaguojama į įtampą regione Rusijai sutelkus šimtatūkstantines karines pajėgas prie Ukrainos, V. Putinui priėmus sprendimą pripažinti prokremliškas separatistines „liaudies respublikas“, dislokuoti pajėgas tose teritorijose.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 23 11:31
Spausdinti