Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


PARAMA UKRAINAI
G. Landsbergis su kitų šalių kolegomis Kyjive aptarė paramą, energetinę krizę
BNS
Twitter
Gabrielius Landsbergis su kitų šalių kolegomis.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis su kitų šalių kolegomis pirmadienį lankosi Kyjive.

„Mes, užsienio reikalų ministrai iš Estijos, Suomijos, Islandijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos ir Švedijos, šiandien esame Kyjive, visiškai solidarizuodamiesi su Ukraina. Nepaisant Rusijos bombų lietaus ir barbariško brutalumo, Ukraina laimės“, – savo „Twitter“ paskyroje pirmadienį paskelbė G. Landsbergis.

Kaip vėliau informavo Užsienio reikalų ministerija, susitikimuose svarbiausios aptartos temos – energetinė krizė po Rusijos atakų prieš miestų infrastruktūrą ir specialiojo tribunolo agresijos nusikaltimams tirti steigimas.

„Tikiuosi, kad Ukrainos prašymą išgirs bei palaikys ir tos šalys, kurios dar nėra apsisprendusios dėl specialiojo tribunolo steigimo“, – po ministrų susitikimo su Ukrainos generalinio prokuroro pavaduotoju Oleksijumi Chomenka sakė ministras G. Landsbergis.

Per susitikimą su „Ukrainos energijos“ vadovybe Europos šalių ministrai išgirdo prašymą padėti Ukrainai ne tik ginklais, bet ir transformatoriais bei elektros generatoriais.

„Ši žiema bus itin sunki visiems, bet Ukrainoje, kur nuolat griaudi sprogimai, daug kur yra sutrikęs ir elektros, ir vandens tiekimas, ji bus dar sunkesnė. Ukraina ypač vertina iš Lietuvos gautus elektros generatorius, transformatorines ir tikisi, kad mūsų pavyzdžiu paseks dar daugiau šalių“, – pažymėjo G. Landsbergis.

Lietuvos, Estijos, Islandijos, Latvijos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos užsienio reikalų ministrai po susitikimo su Ukrainos premjeru planuoja išplatinti bendrą pareiškimą.

Pasak URM, tai yra pirmasis tokią didelę grupę šalių vienijantis oficialus vizitas į Ukrainą, „liudijantis vieningą požiūrį į Europos saugumą ir Ukrainos svarbą jame“.

G. Landsbergis Kyjive lankosi praėjus kelioms dienoms po premjerės Ingridos Šimonytės vizito. Ji kartu su keliais kitais Europos lyderiais buvo atvykusi pagerbti 1932–1933 metų Holodomoro, kurį Kyjivas laiko buvusio Sovietų sąjungos lyderio Josifo Stalino režimo sąmoningai vykdytu genocidu, aukų atminimo.

Pasak Lenkijos ir Lietuvos žiniasklaidos, šių dviejų ES valstybių narių ministrai pirmininkai į Ukrainą atvyko ir derybų, per kurias visų pirma galėjo būti kalbama apie galimą naują migracijos iš Ukrainos bangą ateinančią žiemą.

Rusija, vasario pabaigoje pradėjusi invaziją į Ukrainą, pastarosiomis savaitėmis atakavo ir stipriai pažeidė Ukrainos energetikos infrastruktūrą. Vakarai skiria karinę, humanitarinę, finansinę pagalbą šaliai, ėmėsi beprecedenčių sankcijų prieš Rusiją.

2022 11 28 15:45
Spausdinti