Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
G. Landsbergis: tolesnės sankcijos Rusijai – kitą savaitę galimi sprendimai ir dėl SWIFT
BNS
BNS foto
G. Landsbergis.

Europos Sąjungos (ES) šalys sutaria dėl sankcijų Rusijai griežtinimo, sprendimai galimi kitą savaitę, BNS sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Pritarimas trečiajam sankcijų paketui tikrai yra. Dabar jis jau rengiamas ir tikėtina, kad būtų priimtas per kitą savaitę. Galimai SWIFT klausimas taip pat bus išspręstas“, – po neeilinio ES Užsienio reikalų tarybos posėdžio komentare BNS sakė G. Landsbergis.

Ministrai penktadienį sutarė dėl vadinamojo antrojo sankcijų paketo. ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis po susitikimo penktadienį pranešė, kad be kita ko bloko užsienio reikalų ministrai įtraukė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą į ES sankcijų sąrašą dėl Maskvos įsiveržimo į Ukrainą, kaip ir Dūmos narius, palaikiusius karinę agresiją Ukrainoje.

Tuo metu LRT G. Landsbergis teigė, kad susitikime sutarimas dėl Rusijos atribojimo nuo SWIFT dėl karo su Ukraina „praktiškai rastas“.

„Buvo nemaža diskusija dėl SWIFT, galiu pasakyti, bent jau toks jausmas išsakomas iš salės, (...) kad sutarimas praktiškai rastas“, – LRT Briuselyje sakė G. Landsbergis.

Antrasis sankcijų paketas turėtų apimti Rusijos finansų, energetikos ir susisiekimo sektorius, taip pat prekybos dvejopos paskirties prekėmis suvaržymus, ribojimus eksportui ir jo finansavimui.

„Dabartinis [sankcijų] paketas yra galingas, bet galbūt galime padaryti dar kai ką. SWIFT, dar kažkas, ko į paketą neįtraukėme – nieko neatmetame“, – per spaudos konferenciją kalbėjo J. Borrellis.

ES vyriausiasis diplomatas paaiškino, kad šiuo metu Rusijos atjungimui nuo sistemos pritaria ne visos valstybės narės.

„Gali būti, kad tokį sprendimą bus galima priimti ateityje“, – pridūrė jis.

Anot J. Borrellio, Bendrija neatmeta jokių baudžiamųjų priemonių variantų – viskas priklausys nuo Rusijos tolesnio elgesio, tęsiantis invazijai į Ukrainą.

Šimtatūkstantines pajėgas telkusi Rusija ketvirtadienį įsiveržė į Ukrainą, pradėdama plačią karinę operaciją visoje šalyje, pasiekdama ir sostinę Kijevą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 25 20:51
Spausdinti