Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


UKRAINA IR RUSIJA
G. Landsbergis: Ukraina – jau užpulta, metas kalbėti apie sankcijas Rusijai
BNS
BNS foto
G. Landsbergis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pirmadienį pareiškė, kad ir be Rusijos ginkluotųjų pajėgų įsiveržimo Ukraina jau yra užpulta, todėl Europos Sąjunga (ES) turi pradėti kalbėti apie sankcijas Kremliui.

„Ukraina jau yra užpulta, todėl apie sankcijas kalbėti turime pradėti jau dabar, nelaukiant karinės atakos“, – prieš Briuselyje vykstantį ES Užsienio reikalų tarybos posėdį žurnalistams teigė ministras.

G. Landsbergio teigimu, sutelkusi šimtatūkstantines pajėgas prie Ukrainos sienų, Maskva kelia tiek ekonominį, tiek saugumo spaudimą Kijevui.

Jis pabrėžė, kad Europa neturi laukti rusų karių įsiveržimo, o galimas atsako priemones numatyti ir taikyti jau dabar.

„Putinas nebrėžia jokių raudonų linijų savo puolimui, todėl mes neturėtume brėžti jokių raudonų linijų savo sankcijoms“, – kalbėjo G. Landsbergis, paklaustas apie galimas sankcijas, susijusias su energetikos sektoriumi.

„Mano vyriausybė davė mandatą deryboms, jog visi galimi sankcijų variantai turi likti ant stalo“, – pridūrė jis.

Ministro teigimu, diplomatijai vietos visada bus, tačiau „agresorius turi parodyti norą atitraukti pajėgas“.

JAV duomenimis, Maskva prie Ukrainos sienų yra sutelkusi apie 150 tūkst. karių ir įvairios karinės technikos.

Baltarusijos okupacija

Be kita ko, ministras pabrėžė, kad situacija Baltarusijoje „keičiasi dramatiškai“.

„Baltarusija leidžia naudoti savo teritoriją kariniams Rusijos veiksmams, mes turime lygiai taip pat kalbėti apie sankcijas Baltarusijos režimui“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Baltarusijos gynybos ministras Viktaras Chreninas sekmadienį pareiškė, kad bendros pratybos su Rusijos pajėgomis, kurios turėjo baigtis šį savaitgalį, bus tęsiamos.

Jo pranešime teigiama, kad tokį sprendimą lėmė išaugęs karinis aktyvumas prie jų bendrų sienų ir eskalacija Rytų Ukrainoje. Kada planuojama baigti šias pratybas, nenurodoma.

Pratybos Baltarusijoje, kurių aktyvioji dalis prasidėjo praėjusią savaitę, turėjo tęstis iki vasario 20-osios.

JAV duomenimis, Baltarusijoje į pratybas Rusija pasiuntė daugiau nei 30 tūkst. karių.

Pasak G. Landsbergio, tai keičia ne tik Ukrainos, bet ir Baltijos šalių, Lenkijos saugumo situaciją.

„Turime pripažinti, kad tai, ką matome, yra labai lėta Baltarusijos teritorijos ir valstybės okupacija“, – dėstė ministras.

Tuo metu Prancūzija sekmadienį pranešė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prancūzų lyderiui Emmanueliui Macronui teigė ketinąs išvesti Rusijos karius iš Baltarusijos, kai tik baigsis ten vykstančios pratybos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 02 21 10:34
Spausdinti