Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


ATSAKAS RUSIJAI
G. Nausėda: 5-asis sankcijų Rusijai paketas – ant stalo
Evaldas Labanauskas
ES Taryba
Gitanas Nausėda.

Ketvirtadienį ES lyderių laukia ilga naktis. Europos Vadovų Taryboje turėtų būti diskutuojama dėl naujų sankcijų Rusijai. Lietuva, kaip ir didelė dalis rytinių ES narių, palaiko tokią idėją, tačiau „senieji europiečiai“ neskuba. Susitikime dalyvausiantis JAV prezidentas Joe Bidenas turėtų padėti jiems pakeisti nuomonę.

„Gilinsime toliau diskusijas dėl Ukrainos situacijos, dėl sankcijų, dėl energetinės nepriklausomybės“, – apie EVT dienotvarkę ketvirtadienį žurnalistams kalbėjo Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda. Pasak jo, energetinės nepriklausomybės klausimu Lietuva gerokai pažengusi ir galėtų pasidalinti savo patirtimi.

Dalis ES šalių, kurios yra smarkiai priklausomos nuo rusiškų energetinių išteklių, priešinasi raginimams uždrausti šių importą iš Rusijos.

„Mes nekariaujame patys su savimi“, – kalbėjo Belgijos premjeras Alexanderis De Croo, o paklaustas apie galimą dujų ir naftos embargą, jis pabrėžė, kad tokios priemonės turėtų „didelį poveikį“ Europai: „Manau, kad tai nėra būtina.“

JAV jau įvedė rusiškos naftos, dujų ir kitų išteklių embargą. EVT dalyvausiantis JAV prezidentas J. Bidenas tikėtina bandys įkalbėti europiečius pasielgti taip pat. Tuo labiau, kad Rusijos vadovas Vladimiras Putinas pareikalavo, jog už dujas būtų atsiskaitoma rubliais.

Pasak Lietuvos prezidento, EVT visą laiką nuosekliai pasisakė už sankcijų griežtinimą: „Taip, yra tas požiūris, kad, galbūt, sankcijas reikia griežtinti palaipsniui, palikti erdvės tam tikram manevrui, jei sakykime Rusija eitų ne eskalacijos, o de-eskalacijos keliu. Tačiau šiandien mes turbūt puikiai suprantame, kad antrasis scenarijus yra nelabai tikėtinas, švelniai tariant, todėl sankcijas turime griežtinti. Penktasis sankcijų paketas yra ant stalo ir turime eiti šiuo keliu.“

Jei būtume įvedę dar griežtesnes sankcijas ir dar anksčiau, galimas dalykas kad šiandien būtume kitokiame status quo ir greičiausiai derybos su Rusija vyktų kitokiomis sąlygomis – palankesnėms mums.

„Puikiai suvokiame, kad sankcijos negali iš karto šimtu procentu suveikti bei duoti rezultatą čia ir dabar. Taip, sankcijos, kurias mes įvedėme, yra pakankamai sunkios ir jau labai aiškiai matome, kad Rusijos ekonomika dūsta, jei taip galima išsireikšti, nekalbu apie finansų sistemą. Tačiau jei būtume įvedę dar griežtesnes sankcijas ir dar anksčiau, galimas dalykas kad šiandien būtume kitokiame status quo ir greičiausiai derybos su Rusija vyktų kitokiomis sąlygomis – palankesnėms mums“, – pridūrė jis.

Beje, Baltijos šalių ir Lenkijos premjerai ketvirtadienį paragino ES uždrausti ir krovinių gabenimą kelių transportu į Rusiją ir Baltarusiją ir iš jų, taip pat neleisti šių šalių laivams įplaukti į Bendrijos uostus.

Be sankcijų Rusijai bei paramos Ukrainai EVT turėtų vykti pokalbiai ir dėl Kinijos atgrasymo nuo pagalbos teikimo Rusijai (balandžio 1 d. planuojamas ES ir Kinijos vadovų susitikimas). EVT taip pat numatytas laikas diskusijoms dėl politinės krizės Bosnijoje ir Hercegovinoje. EVT tęsis ir penktadienį. Tada ES vadovai turėtų aptarti ekonominę padėtį, energetinių išteklių ir maisto kainų augimą. Taip pat bus galutinai patvirtintas Strateginis kompasas – dokumentas, kuris apibrėžia Sąjungos gynybos politikos kryptį, konkrečius veiklos tikslus, krizių valdymą, atsparumo didinimą, pajėgumų vystymą, karinį bendradarbiavimą ir t. t. Strateginiame kompase kalbama ne tik apie 5 tūkst. ES greitojo reagavimo pajėgas, bendradarbiavimą gynybos srityje, bet ir kovos su hibridinėmis grėsmėmis priemonių rinkinį bei karinio mobilumo didinimą.

2022 03 24 17:56
Spausdinti