Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
G. Nausėda dar kartą ragina griežtinti sankcijas Rusijai
BNS
BNS Foto
Gitanas Nausėda.

Po Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kalbos Lietuvos Seimui prezidentas Gitanas Nausėda dar kartą paragino tarptautinę bendruomenę sugriežtinti sankcijas karą sukėlusiai Rusijai.

„Kuomet Europoje svarstoma, štai pasilikime sau erdvės sugriežtinti sankcijas ateityje, pasilikime tam tikrą manevro laisvę, jei Rusijos elgesys keistųsi – šitoks požiūris yra klaidingas iš esmės“, – antradienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

Anot Lietuvos vadovo, po V. Zelenskio kalbos ir pasakojimų apie išprievartautą kūdikį akivaizdu, kad „pasiekėme tokį lygį, kad didesnių baisumų įsivaizduot jau tiesiog neįmanoma“.

„Kas turi atsitikti dar baisesnio, kad pagaliau suprastume, kad turime spausti akseleratorių iki galo, nes tik tokiu būdu galime pasiekti realaus rezultato ir sustabdyt Rusiją šiame nežmoniškam kare“, – sakė G. Nausėda.

Anot šalies prezidento, valstybėms imtis dar griežtesnių priemonių prieš Rusiją trūksta politinės valios.

„Nereikia ieškoti atsiprašinėjimų, argumentų, pasiteisinimo, reikia tiesiog pasakyti – trūksta politinės valios, o kad jos netrūktų, aš tiesiog siūlyčiau apsižiūrėti tuos vaizdus, kurių yra itin gausu, kaip žmonėms, ne kaip politikams, tada padaryt išvadą, ar turime kažką taupyti ir taupytis, ar turime daryti ir daryti dabar“, – teigė prezidentas.

Anot G. Nausėdos, net ir pačios griežčiausios sankcijos tą pačią minutę Rusijos ekonomikos neparklupdys, turės praeiti tam tikras laikas.

„Štai kodėl dar kartą kartoju, negalima atidėlioti, reikia daryti sprendimus šiandien ir tikėtis, kad tie sprendimai duos tinkamą poveikį rytoj ir tikiuosi, kad mums pavyks įtikinti tuos negausius skeptikus, kad, kaip aš ir minėjau, spausti reikia iki galo“, – kalbėjo G. Nausėda.

Premjerė Ingrida Šimonytė taip pat sakė besitikinti, kad skaudūs įvykiai Ukrainoje paspartins Europos Sąjungos (ES) sprendimų priėmimą griežtinant sankcijas Rusijai.

„Kiekvienas labai skaudus atradimas okupacijos padarinių kažkaip paspartina tą susitarimą, taip buvo po Bučos, penktas paketas griežtesnis priimtas nei buvo deramasi“, – sakė I. Šimonytė.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, jog V. Zelenskio kalboje išgirdusi ne tik padėką Lietuvai, bet ir nerimą.

„Visi girdėjo jo žodžius ir padėką už Lietuvos palaikymą, bet ir drauge nerimą, ar Europa bus pakankamai stipri, ar tarptautinė bendruomenė bus pakankamai stipri, kad ir toliau nuosekliai taikytų sankcijas, nepaliktų spragų, kad neleistų Rusijai išsisukti nuo atpildo už tuos nusikaltimus, kuriuos jie daro“, – sakė parlamento vadovė.

Į Lietuvos Seimą V. Zelenskis kreipėsi nuotoliniu būdu pasijungęs tiesiogiai iš Kyjivo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 12 14:18
Spausdinti