Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PASAULIO EKONOMIKOS FORUMAS
G. Nausėda ir G. Landsbergis vyksta į Pasaulio ekonomikos forumą Davose
BNS
Scanpix

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį išvyksta į Pasaulio ekonomikos forumą Davose, jame dalyvaus ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

G. Nausėda išvakarėse informavo, kad renginyje Šveicarijoje tikisi susitikti su NATO vadovu Jensu Stoltenbergu ir aptarti spartesnį Vakarų ginkluotės tiekimą Ukrainai.

„Vykstu rytoj į Davosą, tikiuosi, kad pavyks susitikti su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu“, – žurnalistams sekmadienį Klaipėdoje sakė šalies vadovas.

Pasaulio ekonomikos forumas yra tarptautinė viešojo ir privataus bendradarbiavimo organizacija, kur dalyvauja politikos, verslo, kultūros ir kitų sričių lyderiai.

Šiųmetiniame renginyje be klimato kaitos ir aplinkosaugos dėmesys bus skirtas aptarti karui Ukrainoje, Europos saugumui. Taip pat – diskusijoms dėl energetinio atsparumo, tvarumo drastiškai išaugus energetikos kainoms, ekonomikos globalizacijos ir iššūkių siekiant išlaikyti mokslo pažangos tempą, sumažinti recesijos galimybes.

Vyks diskusijos, skirtos sveikatos apsaugai, įskaitant COVID-19 pandemiją, ir kitoms temoms.

Kaip nurodo renginio organizatoriai, G. Nausėda kartu su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda, Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja dalyvaus diskusijoje dėl Europos saugumo situacijos ir krypčių po pernykščio Versalio susitikimo, kuriame šalių lyderiai patvirtino siekį prisiimti didesnę atsakomybę už ES saugumą, koordinuojant veiksmus su NATO.

Kaip pirmadienį informavo Prezidentūra, diskusijoje G. Nausėda aptars, kokių veiksmų turėtų imtis Europa, kad sustiprintų savo kolektyvinį saugumą.

Davoso pasaulio ekonomikos forume G. Nausėda taip pat planuoja dvišalius susitikimus su valstybių vadovais, tarptautinių organizacijų lyderiais bei potencialių investuotojų Lietuvoje atstovais.

Tuo metu G. Landsbergis antradienį pasisakys forumo sesijoje apie branduolinės konfrontacijos rizikas, trečiadienį Lietuvos diplomatijos vadovas sakys įžanginę kalbą Ukrainos draugams skirtoje vakarienėje.

Pasak URM, Davose ministras taip pat ketina susitikti su įvairių šalių diplomatijos vadovais, „Google“, „Facebook“ atstovais bei kitomis verslo bendruomenėmis.

„Įprastai šiame pasaulio politikos ir verslo lyderių susibūrime Lietuvą atstovaudavo tik šalies prezidentai. Ministrui adresuotame Pasaulio ekonomikos forumo kvietime akcentuojamas jo indėlis telkiant paramą Ukrainai, jau beveik metus kovojančiai prieš barbarišką Rusijos agresiją“, – pažymi ministerija.

Konferencijoje ir susitikimuose prezidentas dalyvaus iki trečiadienio, G. Landsbergis – iki ketvirtadienio. Forume lankosi kultūros ministras Simonas Kairys, prieš tai Šveicarijoje dalyvavęs kultūros ministrų susitikime.

Kasmetinis pasaulio verslo ir politikos elito susibūrimas buvo dukart atidėtas dėl COVID-19 pandemijos, o šiųmetinį susitikimą aptemdė karas Ukrainoje, jį taip pat apkartino aplinkosaugos aktyvistų kritika esą dėl jos dalyvių veidmainiškumo į susitikimą atvykstant aplinką teršiančiais privačiais lėktuvais.

Nors tarp politikos formuotojų tvyrojo niūrios nuotaikos, tai nesutrukdė įvairioms interesų gynimo grupėms ir verslo lyderiams siekti, kaip viliasi forumo organizatoriai, pagerinti padėtį pasaulyje.

2023 01 16 13:47
Spausdinti