Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SANKCIJOS
G. Nausėda: ministrų atsistatydinimui įvertinimo nereikia, tai jų atsakomybė
BNS
BNS foto
G. Nausėda.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad susiekimo bei užsienio reikalų ministrams pareiškus, jog jie yra pasiryžę atsistatydinti dėl tebesitęsiančio „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą, negalima laukti, kol šie sprendimai bus įvertinti premjerės Ingridos Šimonytės.

Anot prezidento, tai yra pačių ministrų atsakomybė.

„Jei teigiama, kad ministrai pasirengę atsistatydinti, Vakarų praktikoje jie tai ir daro. Jie pateikia atsistatydinimo pareiškimą ir tada kitos institucijos priima atitinkamus sprendimus. Negalima laukti, kol sprendimai bus kažkieno įvertinti. Tai pirmiausia yra paties politiko atsakomybė“, – žurnalistams penktadienį sakė prezidentas.

Jis kalbėjo, jog valstybės reputacijai buvo padaryta didelė žala, kai baltarusiškų trąšų tranzitas per Lietuvą nesustojo, nepaisant gruodžio 8 dieną įsigaliojusių JAV sankcijų „Belaruskalij“.

„Deklaruodami kad laikomės vertybinės užsienio politikos, negalime sukelti nė menkiausių abejonių partneriams, kad jos iš tikrųjų laikomės. Deklaracijos ir mūsų konkretūs veiksmai turi atitikti“, – sakė G. Nausėda.

„Tai, kas buvo iki šiol padaryta, mano nuomone, ne visiškai atitinka politinės atsakomybės principą“, – pridūrė jis.

G. Nausėda teigė, jog turint omenyje, kad JAV sankcijos „Belaruskalij“ buvo paskelbtos dar rugpjūtį, Lietuva turėjo pakankamai laiko pasiruošti, įvertinti visas aplinkybes, minimizuoti nuostolius ir tartis su sąjungininkais.

„Bet visa tai yra daroma tik dabar. Klausimas, kodėl. Kodėl buvo praleista tiek laiko ir nepadaryti tie veiksmai, kuriuos dabar tenka daryti paskubomis“, – sakė prezidentas.

Jis pabrėžė, jog Lietuva negali savo veiksmais sukelti jokių dviprasmybių ir privalo elgtis nuosekliai.

G. Nausėda taip pat teigė kitą savaitę planuojantis susitikti su I. Šimonyte.

Trečiadienį įsigaliojus JAV sankcijoms „Belaruskalij“, jų tranzitas per Lietuvą nesustojo. „Belaruskalij“ dar lapkritį atlikus avansinį mokėjimą geležinkeliams už paslaugas, šių lėšų gali pakakti pervežimams gruodį, sausį ir vasarį.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį teigė, jog prisiima atsakomybę už nesuvaldytą situaciją ir yra pasiruošę pasitraukti iš pareigų. Premjerė sprendimą dėl pasitraukti pasiryžusių ministrų žada paskelbti kitos savaitės pradžioje.

Lietuvos Vyriausybė jau įsigaliojus sankcijoms paskelbė siekianti nutraukti „Lietuvos geležinkelių“ sutartį su „Belaruskalij“, nors teigia, kad JAV sankcijos trąšų tranzitui Lietuvoje tiesiogiai nėra taikomos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 10 14:00
Spausdinti