Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ALJANSO VADOVO INTRIGA
G. Nausėda pasirinko, kurį kandidatą į NATO generalinius sekretorius remia
ELTA
Robertas Dačkus/LRP
Markas Rutte (kairėje) ir Gitanas Nausėda.

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Vilnius remia Nyderlandų premjero Marko Rutte’s kandidatūrą į NATO generalinius sekretorius.

„Lietuva remia pono Marko Rutte’s kandidatūrą NATO generalinio sekretoriaus pozicijai užimti“, – antradienio vakarą Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje po dvišalio susitikimo su M. Rutte žurnalistams sakė G. Nausėda.

Šalies vadovas patikino, kad M. Rutte yra tinkamas kandidatas pakeisti dabartinį Aljanso vadovą Jensą Stoltenbergą dėl savo požiūrio į Rusijos grėsmes.

„Gerbiamą Marką pažįstu keletą metų ir tai buvo vienas iš tų politikų, kuris labai anksti atpažino Rusijos grėsmes, kuris labai smarkiai adaptavo ir pakeitė savo požiūrį į Rusiją ir kuris yra ypatingai jautrus ir suprantantis NATO rytiniam flangui kylančias grėsmes“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Labai svarbu, kad šiame etape mes turėtume žmogų, kuris suprastų, kad Rusijos grėsmės yra ilgalaikės, kad Rusijos grėsmės pasireiškia daugybe aspektų – ne tik kariniais, bet ir dezinformacijos, kibernetinio saugumo, netgi organizuotos ir instrumentalizuotos migracijos formomis“, – aiškino jis.

ELTA primena, kad M. Rutte siekia pakeisti NATO Aljansui vadovaujantį J. Stoltenbergą. Norėdamas tapti naujuoju NATO generaliniu sekretoriumi, Nyderlandų premjeras turi gauti visų valstybių narių pritarimą. M. Rutte turi tvirtą Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir JAV paramą. Tačiau Budapeštas pareiškė, kad nepalaikys Vengrijos vyriausybę kritikavusio Nyderlandų ministro pirmininko.

2024 04 02 17:32
Spausdinti