Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


EUROPOS VADOVŲ TARYBA
G. Nausėda: Rusija kvailina Vakarų lyderius
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
Gitanas Nausėda.

Į Briuselyje vykstančią Europos Vadovų Tarybą (EVT) pirmadienį po pietų atvykęs Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda apgailestavo dėl strigusio šeštojo ES sankcijų Rusijai paketo. Kartu įvertino kai kurių Vakarų Europos lyderių skambučius Vladimirui Putinui.

„Sveikinčiau visus pokalbius, ir telefoninius pokalbius su visais, jei jie atneštų rezultatą. Deja, mūsų patirtis rodo, kad tai neatneša visiškai jokio rezultato. Tikriausiai, net atvirkščiai – Rusija jaučiasi, tarsi pokalbiai ją legitimizuotų, turėdama galimybę laisvai kalbėtis su Vakarų lyderiais, nieko nežadėti, nieko nedaryti, o tik kvailinti juos. Deja, negaliu išvengti šio žodžio. Todėl esu skeptiškas dėl šių pastangų, – į EVT atvykęs kalbėjo prezidentas. – Vertinu šias pastangas, nes žinau, kad jų intensijos yra pozityvios, bet deja, rezultatas yra aiškus ir turime išmokti šias pamokas.“

Jis taip pat pažymėjo, kad nesugebėjimas per mėnesį sutarti dėl šeštojo ES sankcijų paketo Rusijai yra labai blogai, bet pridūrė, jog išlieka optimistas, kad tai pavyks pasiekti per EVT.

„Tai gėda, kad mes nesugebėjome priimti šeštojo sankcijų paketo Rusijai. Labai tikiuosi, kad šiandien tai užbaigsime ir pradėsime kalbėti apie septintąjį sankcijų paketą“, – sakė jis.

Mes kalbame ne su prekybos partneriu, o su agresoriumi, kuris vidury dienos puola kitą valstybę Europoje. Čia su ekonomika mažai, ką turi bendrą.

Kiek anksčiau pirmadienį, kalbėdamas su Lietuvos žurnalistais Briuselyje, G. Nausėda tvirtino, kad ES turi nuosekliai didinti spaudimą Rusijai ir Lietuva rodo pavyzdį, nes mūsų šaliai nereikėjo jokių pereinamųjų laikotarpių.

„Lietuva paėmė ir padarė viską, galima sakyti, per du mėnesius laiko. Dėl to mes stengsimės, kad septintajame pakete būtų įtrauktos dujos. Tai nepaprastai svarbu, nes tai vienas iš pagrindinių Europos priklausomybės nuo Rusijos šaltinių“, – į IQ klausimą apie septintąjį sankcijų paketą atsakė prezidentas.

Kartu jo nuomone, turėtų būti svarstomi rusiškų energetinių išteklių embargas, o ne kiti variantai, kaip kad papildomi tarifai.

„Dėl tarifų ir embargo, žinote, aš manau, kad čia ne ekonominiai motyvai pirmiausia turi veikti. Turi veikti principinis sprendimas, ar mes finansuojame ar nefinansuojame. Sakyti, kad mes truputi finansuosime, tai nėra labai morali pozicija ir Lietuva pademonstravo, kad mes galime turėti labai aiškią ir tvirtą poziciją: embargo – tai embargo. Mes kalbame ne su prekybos partneriu, o su agresoriumi, kuris vidury dienos puola kitą valstybę Europoje. Čia su ekonomika mažai, ką turi bendrą“, – teigė jis.

Atvykęs į EVT G. Nausėdą taip pat dar kartą pakartojo, kad „Ukraina gina europietiškas vertybes, gina mus“, todėl jai turėtų būti suteikta ne tik visa įmanoma pagalba, bet ir kandidatės į ES nares statusas.

2022 05 30 17:51
Spausdinti