Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


NATO
G. Nausėda: Vilniaus viršūnių susitikimas turi pasižymėti būtinais sprendimais
ELTA
Julius Kalinskas/ELTA
Jensas Stoltenbergas ir Gitanas Nausėda.

Prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžia, kad antradienį prasidedantis Vilniaus viršūnių susitikimas turi pasižymėti ne diskusijomis, o būtinais sprendimais. Anot šalies vadovo, Aljanso vienybė ir ryžtas turi atsispindėti ne tik deklaracijose, bet ir veiksmuose.

„Lietuvos siekis nuo pat pradžių – kad Vilniaus viršūnių susitikimas pasižymėtų ne diskusijomis, o visam Aljansui būtinais sprendimais“, – pirmadienį po susitikimo su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu žurnalistams teigė G. Nausėda.

„Saugumo situacija Europoje ir mūsų kaimynystėje nepalieka erdvės trypčioti vietoje, turime žengti į priekį ryžtingu ir sparčiu tempu“, – akcentavo prezidentas.

Pasak šalies vadovo, NATO vienybė ir ryžtas turi atsispindėti ne tik deklaracijose, bet ir priimamuose sprendimuose Vilniaus viršūnių susitikime.

„Tai, kad susitinkame agresoriaus pašonėje siunčia tvirtą mūsų vienybės ir ryžto signalą. Esame vieningi ir ginsime kiekvieną Aljanso centimetrą“, – sakė G. Nausėda.

„Mūsų vienybė ir ryžtas turi atsispindėti ne tik deklaracijose, bet ir sprendimuose, kuriuos čia, Vilniuje, priimsime per artimiausias dienas“, – pabrėžė šalies vadovas.

G. Nausėda patikino, kad Vilnius susitikimo metu bus viena saugiausių vietų Europoje.

„Sąjungininkų dėka NATO viršūnių susitikimo metu Vilnius bus viena saugiausių vietų Europoje – tiek ore, tiek jūroje, tiek sausumoje. Tokie saugūs norime jaustis visada ir to sieksime, nes esame priešakinė NATO linija“, – sakė Lietuvos vadovas.

Prezidentas teigė, kad rytinio NATO flango saugumas turėtų būti viso Aljanso prioritetas, todėl būtina sparčiai įgyvendinti praėjusiais metais Madride vykusio viršūnių susitikimo priimtus sprendimus dėl priešakinės gynybos ir Vilniuje patvirtinti naujus gynybos planus.

Dabar – laikas aiškiam planui Ukrainos narystei NATO

G. Nausėda pabrėžia, kad viena svarbiausių Vilniaus NATO viršūnių susitikimo temų – Ukrainos narystės Aljanse klausimas.

„Visi suprantame, kad tik jos pergalė sugrąžins saugumą ir stabilumą į Europą“, – kalbėjo G. Nausėda.

Pasak prezidento, sąjungininkai Ukrainai turi padėti iki tol, kol ji atsikovos visas Rusijos užgrobtas žemes.

„Sąjungininkams reikia susitarti dėl tolesnio Ukrainos karinio rėmimo iki visiško teritorijų atsiėmimo. Suprantame ir tai, kad Ukraina turi pilnai integruotis į transatlantinio saugumo struktūras ir tapti NATO nare. Pažadų kartojimo metas baigėsi, atėjo laikas sutarti aiškų planą, kaip tą pasieksime“, – spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo G. Nausėda.

„Neturime kito kelio, tik sutarti ir nusiųsti signalą Ukrainai – narystės perspektyva yra nepaprastai svarbi šaliai, jau pusantrų metų herojiškai kovojančiai su Rusijos monstru. Vilnius turi būti ta vieta, iš kur geros žinios pasieks ukrainiečių tautą“, – pažymėjo prezidentas.

Prezidentas G. Nausėda pirmadienį, NATO viršūnių susitikimo Vilniuje išvakarėse, susitiko su NATO generaliniu sekretoriumi J. Stoltenbergu ir aptarė paskutines pasirengimo ir sprendimų derinimo detales.

2023 07 10 14:34
Spausdinti