Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


ECB
G. Šimkus: ateityje ECB kels palūkanų normas
ELTA
Scanpix

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus mano, kad Europos Centrinis Bankas (ECB) ateityje ir toliau didins bazines palūkanų normas. Tačiau, pasak jo, šiuo metu esame arčiau palūkanų didinimo pabaigos, tik kada tiksliai šis procesas baigsis, dar negalima spėti.

„Labai aiškiai buvo įvertinta situacija vakar. Nemažai centrinių bankų vadovų yra išsakę panašią poziciją, įskaitant ir mane. Aš manau, labai svarbu pastebėti, kad rinkos lūkesčiai per pastaruosius du mėnesius mažai kito“, – penktadienį žurnalistams teigė G. Šimkus.

„Esame arčiau palūkanų normų didinimo pabaigos negu anksčiau“, – pridūrė jis.

Taip pat LB pirmininkas nemano, kad jau nuo kitų metų bus vykdomas palūkanų normų mažinimas. Anot jo, kadangi infliacijos lygis dar 2025 metais bus didesnis nei 2 proc., preteksto tokiems veiksmams nebūtų.

„Nematyčiau tokio greito palūkanų kritimo ir kodėl turėtų taip staigiai būti grįžtama prie mažinimo. Ir kalbant apie tai, kada mažinimas bus, turime kalbėti apie tai, kada pasibaigs didinimas. Šiuo metu infliacija yra didelė ir nors mes matome lėtėjimą, yra svarbu, kad pinigų politika taiko į tai, kas bus po 2, 3 metų, kai vis dar bus daugiau nei 2 proc.“ – sakė jis.

Ketvirtadienį posėdžiavusi Europos Centrinio Banko (ECB) Valdančioji taryba nusprendė visas tris pagrindines palūkanų normas padidinti 25 baziniais punktais.

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis bus padidintos atitinkamai iki 4 proc., 4,25 proc. ir 3,5 proc. ir bus taikomos nuo 2023 m. birželio 21 d.

Taip pat, pagal birželio mėn. makroekonomines prognozes, Eurosistemos ekspertai numato, kad bendroji infliacija 2023 m. vidutiniškai bus 5,4 proc., 2024 m. – 3 proc., o 2025 m. – 2,2 proc. dydžio.

2023 06 16 11:27
Spausdinti