Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Gaisrų nusiaubti Havajai, A. Lukašenkos atsitraukimas ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Išdegęs Lahainos miestelis Havajuose.

Svarbiausių rugpjūčio 11-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

A. Lukašenka bando švelninti situaciją

Neteisėtas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka bando mažinti įtampą, susikaupusią Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje. Vakar lenkų gynybos ministrui pareiškus, kad pasienyje ketinama sutelkti 10 tūkst. karių, šiandien A. Lukašenka teigė norįs „pasikalbėti su lenkais“. Lenkija praėjusią savaitę pranešė, kad jos oro erdvę pažeidė du Baltarusijos sraigtasparniai, ji taip pat informavo sulaikiusi baltarusį, įtariamą dalyvavimu „Rusijos šnipų tinkle“.

Scanpix
Visų galimų scenarijų svarstymas.

„Mums reikia pasikalbėti su lenkais. Įsakiau ministrui pirmininkui su jais susisiekti, – tvirtino A. Lukašenka, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra „BelTA“ ir AFP. – Mes esame kaimynai, o kaimynų nepasirinksi.“

Havajuose per gaisrus žuvo 55 asmenys

Gamtiniai gaisrai jau kelintą dieną niokoja Havajų Maui salą, sudegė joje esantis Lahainos miestelis. Per gaisrus žuvo 55 žmonės, bet gelbėtojai neatmeta, kad aukų gali būti ir daugiau. Tūkstančiai žmonių buvo priversti palikti namus, dėl pažeistų komunikacijos linijų darosi sunku aptikti nukentėjusius ar pranešti apie reikalingą pagalbą. Havajų gubernatorius gaisrus pavadino „katastrofiškais“ ir teigė, kad „klimato kaita jau čia“.

Scanpix
Klimato kaitos padariniai.

Havajai šį mėnesį yra viena pasaulio vietovių, smarkiai nukentėjusių nuo gaisrų, – ištisi žemės ir miškų plotai degė Graikijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Kanadoje, Australijoje. Ekspertai teigia, kad tai yra išimtinai klimato kaitos padarinys.

Dar daugiau paramos Ukrainai

JAV prezidentas Joe Bidenas prašo Senato patvirtinti 13 mlrd. dolerių pagalbos paketą Ukrainai, kurio didžiąją dalį sudarytų karinė parama. Prezidentas motyvuoja pagalbos teikimą nuolatinės paramos poreikiu po Rusijos pradėto karo.

Rusijos išpuolis Ivano Frankivsko regione Ukrainoje nusinešė vaiko gyvybę, dar vienas žmogus žuvo per rusų ataką Zaporižioje, 14 sužeista. Raketai pataikius į pastatą, jame išplito gaisras, tarp sužeistųjų yra keturi vaikai. Kyjivas teigė atrėmęs „Kinžal“ raketų antpuolį, apie sužeistuosius informacijos nėra. Maskvos meras pranešė apie virš miesto numuštą droną, žmonės nenukentėjo.

Scanpix
Zaporižia.

Jei ne pergalė ant žemės, tuomet – kosmose

Rusija pirmą kartą per 50 metų į Mėnulį paleido raketą, tikimasi, kad ji Žemės palydovą pasieks greičiau nei Indijos erdvėlaivis, paleistas liepos 14 d. Iki šiol Mėnulyje sėkmingai pavyko nusileisti tik Kinijos, JAV ir SSRS raketoms. „Mėnulio tyrimas nėra tikslas, – sakė populiarus Rusijos kosmoso analitikas Vitalijus Jegorovas. – Tikslas yra politinė konkurencija tarp dviejų supervalstybių – Kinijos ir JAV – ir daugelio kitų šalių, kurios taip pat nori pretenduoti į kosmosos supervalstybės titulą.“

2023 08 11 16:30
Spausdinti