Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


COVID-19
I. Šimonytė: 100 eurų išmoka pasiskiepijusiems senjorams didelio poveikio neturėjo
BNS
Fotobankas
Vakcinacijos centras Kaune.

100 eurų išmoka pasiskiepijusiems senjorams didelio poveikio neturėjo, teigia premjerė Ingrida Šimonytė.

„Aš turėčiau pasakyti, kad papildomai pasiskiepijusių žmonių pirmą kartą po to, kai buvo nustatyta šita kompensacija, tikrai buvo labai mažas skaičius. Tie 50 tūkst., kuriais čia operuojamam iš esmės yra žmonės, kurie pasiskiepijo trečiąja doze“, – antradienį žurnalistams Seime sakė premjerė.

Komentuodama siūlymą plėsti 100 eurų skatinimo programą pasiskiepijusiems ji taip pat teigė, kad „nuo pat pradžių, kai buvo pradėti skiepyti 75+ amžiaus žmonės, dalis jų pasiskiepijo, kai nebuvo kalbos apie jokią piniginę kompensaciją“.

„Matyt, galima daryti gana pagrįstą prielaidą, kad dalis jų buvo ir motyvuoti pasiskiepyti. Dabar mes tuos duomenis dar vertinam, bet, jei kažkas mano, kad dalis žmonių papildomai pasirinko pasiskiepyti nustačius šitą išmoką, aš turėčiau nuliūdinti, kad taip neatsitiko“, – teigė I. Šimonytė.

Siekdamas paskatinti skiepytis vyresnio amžiaus žmones Seimas priėmė pataisas dėl vienkartinės 100 eurų išmokos nuo rugsėjo iki lapkričio pabaigos dviem dozėmis pasiskiepijusiems 75 metų ir vyresniems senjorams, bei tiems, kurie iki kitų metų kovo pabaigos pasiskiepys sustiprinančia doze.

Opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija siūlo plėsti 100 eurų programą ir išmokas pasiskiepijus pilna schema mokėti asmenims nuo 65 metų.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, paskelbus apie 100 eurų priemonę, vakcinacija augo apie 30 procentų.

„Jeigu žiūrėtume nuo įstatymo priėmimo, kada Seimas priėmė įstatymą – spalio 13 dieną, tai pradėjo augti šios grupės, 75 metų ir vyresnių gyventojų skiepijimas apie 30 procentų ir per visą laikotarpį turime apie 6,5 tūkst. gyventojų, kurie naujai pasiskiepijo ir turime apie 40 su trupučiu tūkstančių gyventojų, kurie revakcinavosi. Tai tas efektas tikrai matome, kad buvo augimo linkme“, – antradienį LRT radijui sakė ministerijos atstovas Lukas Galkus.

Ministerijos anksčiau BNS pateiktais duomenimis, vienkartinę 100 eurų išmoką kol kas turėtų gauti daugiau nei 50 tūkst. nuo COVID-19 pasiskiepijusių senjorų.

Nuo rugsėjo 1 dienos bent viena vakcinos doze pasiskiepijo kiek daugiau nei 10 tūkst. 75-erių metų ir vyresnių senjorų, 9,3 tūkst. iš jų jau gavo ir antrą skiepo dozę.

Dar 42,5 tūkst. šios amžiaus grupės žmonių gavo stiprinančią dozę. Tai, anot ministerijos, sudaro maždaug 40 proc. visų tą galinčių padaryti vyresnių nei 75-erių metų senjorų.

Teikti prašymų gauti 100 eurų vienkartinę išmoką nereikia, ji bus paskirta automatiškai. Vienkartinę išmoką senjorai gaus kartu su pensija ar kita „Sodros“ mokama išmoka.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 16 12:13
Spausdinti