Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


LIETUVA IR UKRAINA
I. Šimonytė: esu tikra, kad sulauksime V. Zelenskio Lietuvoje, galbūt NATO susitikime
BNS
Irmantas Gelūnas/BNS
Ingrida Šimonytė.

Premjerė Ingrida Šimonytė sako neabejojanti, kad Lietuvoje apsilankys Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, ketvirtadienį išvykęs į JAV pirmojo užsienio vizito nuo Rusijos prieš jo šalį pradėto karo pradžios.

„Aš manau, kad anksčiau ar vėliau sulauksim, juk jisai lankėsi Valstybės dienos proga 2021-aisiais metais ir buvo turbūt vienas svarbiausių svečių tuo metu. (...) Tai be jokios abejonės esu tikra, kad sulauksime galbūt net NATO viršūnių susitikime“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė premjerė.

Pasak I. Šimonytės, V. Zelenskio vizitas Jungtinėse Valstijose yra drąsus, bet reikalingas žingsnis.

„Prezidentas V. Zelenskis niekur nebuvo išvykęs iš šalies nuo pat vasario mėnesio ir čia toks, viena vertus, ir labai drąsus dalykas – išvykti iš šalies tuo metu, kada vyksta karas, nors nėra nenatūralus, nes, tarkime, premjeras daug keliauja, Rados pirmininkas keliauja, telkia tarptautinę paramą, bet jau toks matyt kad mūsų galvose yra įsigyvenęs įvaizdis, kad prezidentas V. Zeneskis visada yra Kyjive ar kažkur Ukrainoje, – kalbėjo premjerė.

„Tai čia toks labai didelis pokytis, bet labai svarbu, kad nuvyko jis būtent dabar į Jungtines Amerikos Valstijas, nes yra labai daug spekuliacijų apie tai, ar keisis JAV politika, keičiantis Atstovų Rūmų sudėčiai“, – sakė ji.

Respublikonai per lapkričio pradžioje įvykusius vidurio kadencijos rinkimus užsitikrino nedidelę daugumą Atstovų Rūmuose, tačiau demokratai išsaugojo Senato kontrolę.

Pasak I. Šimonytės, nors visur yra „pavieniai politikai, kurie galbūt yra radikalesni ar turi kažkokias atskirąsias nuomones“, ji nemano, kad požiūris į paramą Ukrainai Jungtinėse Valstijose pasikeis.

„Tikrai palaikymas, kurį buvo galima labai aiškiai jausti Ukrainai Jungtinėse Amerikos Valstijose, yra absoliučiai abiejų partijų konsensuso klausimas“, – sakė premjerė, mėnesio pradžioje apsilankiusi šioje šalyje.

2022 12 22 12:51
Spausdinti