Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VYRIAUSYBĖ
I. Šimonytė: kyla klausimų, kas R. Pociaus atleidimo istorijoje užsiiminėjo mobingu
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
Ingrida Šimonytė.

Kyla klausimų, kas istorijoje dėl Ričardo Pociaus pašalinimo iš Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadovo pareigų iš tiesų užsiiminėjo mobingu, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

Ketvirtadienį LRT radijui komentuodama vadovo atleidimo aplinkybes bei tarp jo ir vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės kilusį konfliktą premjerė teigė, jog jai buvo žinoma, kad „kai kurie vadovai, kai kurių institucijų, nežinau, dėl kokių priežasčių – galbūt jiems nepatinka vadovaujančios moterys, galbūt yra dar kažkokių priežasčių – gana keistai elgdavosi kai kurių Vyriausybės narių atžvilgiu“.

„Dabar ponas Pocius kalba apie mobingą, tačiau iš to, kas matėsi ir praėjusią savaitę viešoje erdvėje, tai dar aš labai norėčiau užduoti sau ir kitiems klausimą, kas šitoje situacijoje yra mobinamas, ir jeigu A. Bilotaitė būtų vyras, ar iš tiesių šitoks bendravimas su ja būtų buvęs“, – svarstė premjerė.

Ginčai dėl pernai rugpjūtį prie Seimo kilusių riaušių kilo po to, kai R. Pocius paliko pareigas šalių sutarimu ir viešai prabilo apie A. Bilotaitės atsakomybę dėl netinkamo riaušių malšinimo. Pastaroji jį iš pareigų pašalinti pasiūlė dėl netinkamo darbo.

„Faktinė situacija yra tokia, kad ponas R. Pocius parašė prašymą būti atleistas iš darbo šalių susitarimu ir šitas jo prašymas buvo tenkintas. Tuo metu kažkokių diskusijų apie mobingą ar kitus dalykus nebuvo, nors taip, ponui Pociui jau prieš kurį laiką Vyriausybės nutarimu buvo skirta nuobauda ir aš neatmesčiau, kad būtų buvę pagrindo skirti ir daugiau nuobaudų, jeigu šita situacija nebūtų užsibaigusi pono Pociaus atleidimu šalių susitarimu“, – teigė premjerė.

Anot jos, R. Pocius nusprendė situaciją „pateikti kitu būdu“ galbūt galvodamas apie būsimą politinę karjerą ar kažkieno patartas.

Buvusiam VST vadui prakalbus apie, jo teigimu, netinkamus ministrės sprendimus dėl riaušių malšinimo, Vidaus reikalų ministerija teigė, kad savo pareiškimais buvęs VST vadas bando pridengti savo melagingą informacijos teikimą, nebuvimą darbo vietoje ir nepasiekiamumą. A. Bilotaitė generolo teiginius vadino „liguistais kliedesiais“.

Opozicija kritikuoja ministrę ir žada inicijuoti parlamentinį tyrimą išsiaiškinti situacijai, abiem pusėms apsikeitus kaltinimais. Opozicinė Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ kreipėsi ir į Generalinę prokuratūrą prašydami įvertinti, ar A. Bilotaitė ir kiti pareigūnai tinkamai ėjo savo pareigas.

2022 11 03 09:13
Spausdinti