Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
Intrigos prieš artėjančios rinkimus, kova dėl Krymo ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Ukrainiečių karių atakuojamas Sevastopolio miesto.

Spalio 4-osios svarbiausių naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Intrigos prieš artėjančius prezidento rinkimus

Šiandien premjerė Ingrida Šimonytė feisbuke pasidalijo įrašu, kuriuo patvirtino, kad dalyvaus vidiniuose Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos rinkimuose dėl kandidatūros į prezidento postą. Ministrė pirmininkė taip pat patikino, kad nežada siekti eurokomisarės posto.

Trečiadienį TS-LKD skyrių iškelti kandidatai Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas, krašto apsaugos bei socialinės apsaugos ir darbo ministrai Arvydas Anušauskas ir Monika Navickienė, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pranešė, kad nesieks tapti partijos kandidatais į prezidentus. Anksčiau tokį pat sprendimą paskelbė partijos lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Chaosas JAV viršūnėse

Antradienį kraštutiniai dešinieji respublikonai per istorinį balsavimą nušalino Keviną McCarthy nuo JAV Atstovų Rūmų pirmininko pareigų. Nors ir K. McCarthy atstatydinimą palaikė tik saujelė griežtosios linijos respublikonų, pastarasis neturėjo jokių galimybių išsilaikyti poste. Atstovų Rūmų pirmininkas buvo nušalintas pirmą kartą per visą 234 metų Atstovų Rūmų istoriją.

Scanpix
JAV prezidentas Joe Bidenas.

Taip pat šiandien JAV prezidentas Joe Bidenas susikambino su pagrindinių sąjungininkių lyderiais dėl JAV paramos Ukrainai. J. Bidenas darkart patvirtino, kad, nors Vašingtone kilo politinis chaosas, JAV ir toliau rems Ukrainą.

Kova dėl Krymo ir kitos naujienos iš fronto

Trečiadienį Ukrainos gynybos ministerijos spaudos tarnyba pranešė, kad Vyriausiosios žvalgybos valdybos specialiųjų pajėgų kariškiai išsilaipino Krymo pusiasalio teritorijoje ir sudavė ugnies smūgį rusų okupantams.

Scanpix
Krymo žemėlapis ant sienos vienoje iš Maskvos gatvių.

Vis dėlto Chersono regione Rusijos kariuomenė ir toliau tęsia kaimų ir miestų apšaudymus. Per praėjusią parą Rusijos kariuomenė 100 kartų atakavo įvairias Chersono regiono gyvenvietes.

Šiandien Jungtinių Tautų Žmogaus teisių stebėjimo misijos Ukrainoje vadovė Danielle Bell pranešė, kad nuo vasario 1 d. iki liepos 31 d. karas Ukrainoje pražudė mažiausiai 1028 civilius, o beveik 4 tūkst. civilių buvo sužeisti.

Derybos dėl Ukrainos narystės ES

Europos Sąjunga rengiasi pradėti derybas su Ukraina dėl jos stojimo į ekonominę ir politinę bendriją, o oficialaus pranešimo tikimasi jau gruodį.

Pasak trijų su derybų planais susipažinusių diplomatų, Europos šalių lyderiai ketina iki metų pabaigos leisti Kyjivui pradėti oficialias derybas dėl prisijungimo prie 27 šalių bloko.

ES susitarimas dėl naujos migracijos politikos

Trečiadienį Europos Sąjungos valstybės susitarė atnaujinti vykdomą migracijos politiką dėl prieglobsčio prašytojų ir nelegalių migrantų. ES rotacijos tvarka pirmininkaujanti Ispanija pranešė, kad ambasadoriai pasiekė susitarimą dėl paskutinės likusios ilgai stabdytų reformų dalies. ES tikslas – iki kitų metų birželį įvyksiančių Europos Parlamento rinkimų įteisinti ilgai stabdytą migracijos reformą.

Įteikta Nobelio chemijos premija

Švedijos karališkoji mokslų akademija paskelbė Nobelio chemijos premijos laureatus. Šiemet JAV dirbantys mokslininkai Moungi G. Bawendi, Louisas E. Brusas ir Aleksejus I. Jekimovas buvo apdovanoti „už kvantinių taškų atradimą ir sintezę“.

Scanpix
Nobelio chemijos premijos laureatai: Moungi G. Bawendi, Louisas E. Brusas ir Aleksejus I. Jekimovas.
2023 10 04 17:45
Spausdinti