Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RINKIMAI
Iš savivaldos rinkimų gali iškristi per 500 tinkamų dokumentų nepateikusių kandidatų
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS

Iš savivaldybių tarybų rinkimų gali iškristi per 500 tinkamų dokumentų nepateikusių kandidatų.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį spręs dėl Rinkimų kodekso reikalavimų neatitinkančių kandidatų neregistravimo.

Kaip BNS nurodė VRK, patikrinus 14 tūkst. 43 pretendentų kandidatuoti rinkimuose pareiškinius dokumentus 519 rasta su trūkumais – nepateiktos nuotraukos, biografijos, pajamų, turto ir interesų deklaracijos ir pan.

Daugiausiai netinkamai dokumentus pateikusių pretendentų yra Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) sąrašuose – 156, didžioji dalis jų nepateikė biografijų.

Darbo partijos sąrašuose netinkamai pateikusių dokumentus kandidatų yra 67, per 40 – partijos „Laisvė ir teisingumas“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, politinio komiteto „Šilalės centristai“ sąrašuose, 39 tokie kandidatai keliami Lietuvos žaliųjų partijos.

Anksčiau VRK svarstė situaciją dėl maždaug pusšimčio Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) kandidatų, kai šie vietoje savo nuotraukų pateikė gėlių, automobilių ir panašius atvaizdus.

VRK vadovė Jolanta Petkevičienė tuomet sakė, kad tinkamų dokumentų būsimiems savivaldos rinkimams nepateikę kandidatai gali būti braukiami iš sąrašų ir dėl to bus apsispręsta iki sausio 24-osios.

Ji taip pat patvirtino, kad išbraukus dalį kandidatų dėl netinkamų dokumentų gali griūti ir sąrašai, nes Rinkimų kodeksas numato minimalų kandidatų skaičių sąraše. Kandidatų sąraše kandidatų negali būti mažiau kaip pusė ir du kartus daugiau kaip iš viso renkama tos savivaldybės tarybos narių.

VRK jau yra iš rinkimų išbraukusi Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) keliamus kandidatų sąrašus Akmenės ir Jonavos rajonuose, o Tauragėje griuvo ne tik sąrašas, bet ir partijos kandidatas į merus, nes buvo pavėluotai pateikti dokumentai arba sąrašuose nebuvo minimalaus reikalaujamo kandidatų skaičiaus.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks kovo 5 dieną.

2023 01 17 09:31
Spausdinti