Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Įtarimai M. Sinkevičiui, infliacija ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Unsplash
Pinigai.

Svarbiausių lapkričio 30-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

M. Sinkevičiui pateikti įtarimai dėl neteisėtai pasisavintų lėšų

Jonavos merui ir Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentui Mindaugui Sinkevičiui prokuratūra ketvirtadienį pareiškė įtarimus dėl galimai neteisėtai pasisavintų tarybos nario veiklai skirtų lėšų. Atliekant tyrimą buvo gauti duomenys, kad 2019–2023 m. už kanceliarines lėšas M. Sinkevičius galimai įsigydavo asmeniniam naudojimui skirtą turtą ir apmokėdavo sutuoktinės naudojamo mobiliojo ryšio telefono išlaidas. Taip pat gauta duomenų, kad Jonavos rajono savivaldybės administracijai buvo pateikiami galimai suklastoti išlaidas pagrindžiantys finansiniai dokumentai. Skaičiuojama, kad M. Sinkevičiui neteisėtai buvo išmokėta daugiau kaip 1,5 tūkst. eurų savivaldybės biudžeto lėšų.

Orestas Gurevičius/ELTA
M. Sinkevičius.

Įtarimų sulaukęs M. Sinkevičius laikinai stabdo narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje (LSDP) ir teiks prašymą pasitraukti iš LSA prezidento pareigų.

Iš 50 didžiausių Baltijos šalių įmonių 27 – Lietuvoje

Iš 50 didžiausių bendrovių Baltijos šalyse šiemet yra 27 lietuviškos, 17 estiškų ir 6 latviškos, skelbia tarptautinė rizikos valdymo bendrovė „Coface“. Anot jos, estiškų įmonių sąraše daugėja, o lietuviškų ir latviškų mažėja. Šiemet „Coface“ reitinge pirmoje vietoje yra „Orlen Lietuva“ (pernai buvo trečia, jos apyvarta augo 77,1 proc. – 7,6 mlrd. eurų). Į antrą vietą nusileido „Vilniaus prekyba“ (pirma, 17 proc. augimas, iki 6,4 mlrd. eurų). Į trečią vietą šiemet taip pat nusileido „Maxima grupė“ (antra, 15 proc. augimas, iki 5,2 mlrd. eurų). Ketvirtoje vietoje šiemet yra „Ignitis grupė“ (pernai – šešta, 133,4 proc. augimas, iki 4,4 mlrd. eurų). Penktoji – grupės įmonė „Ignitis“ (20-ta, 3,2 karto, iki 3,2 mlrd. eurų).

Unsplash

Infliacija euro zonoje mažėja

Remiantis išankstiniu Eurostato įvertinimu, 2023 m. lapkritį euro zonos metinė infliacija turėtų būti 2,4 proc., palyginti su 2,9 proc. spalį. Lietuvoje metinė infliacija lapkritį turėtų siekti 2,3 proc., o mėnesinė būti neigiama ir sudaryti –0,4 proc.

Mirė buvęs JAV valstybės sekretorius H. Kissingeris

Eidamas 101 metus trečiadienį mirė buvęs JAV valstybės sekretorius Henry Kissingeris. Jis buvo ambicingas JAV diplomatas, kurio atviras Amerikos galios propagavimas padėjo formuoti pasaulį po Antrojo pasaulinio karo. Politiko mirties priežastis nebuvo nurodyta, jo mirtis pasaulyje kelia prieštaringas reakcijas. Pasaulio lyderiai velionį giria kaip įgudusį JAV interesų gynėją, bet socialinėje žiniasklaidoje daug kas jį vadina karo nusikaltėliu, sukėlusiu ilgalaikių neigiamų padarinių visame pasaulyje.

Scanpix
H. Kissingeris.

ESBO susitikime – įtampos dėl Rusijos dalyvavimo

Didžiausios pasaulyje regioninio saugumo grupės viršūnių susitikimas Skopjėje ketvirtadienį prasidėjo nesutarimais – Ukraina, Lenkija ir Baltijos šalys boikotavo diskusijas, protestuodamos, kad renginyje dalyvauja ir Rusija. Ukraina nori, kad iš Europos Tarybos pašalinta Rusija būtų išmesta ir iš ESBO, ir perspėja, kad, Maskvai toliau esant jos nare, organizacijos laukia „lėta mirtis“. Įtampa kulminaciją pasiekė pranešus, kad susitikime turėtų dalyvauti ir rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. Jis į Šiaurės Makedoniją atvyko trečiadienį vakare ir ketvirtadienį turėjo sakyti kalbą šalies sostinėje Skopjėje vykstančiame viršūnių susitikime. ES vyriausiasis diplomatas Josepas Borrellis trečiadienį pareiškė, kad artėjančiame didžiausios pasaulyje regioninio saugumo institucijos posėdyje ministrai turi paaiškinti Rusijai, kodėl ji yra „smerkiama ir izoliuojama“.

Scanpix
S. Lavrovas atvyko į ESBO susitikimą.

2023 m. – šilčiausi metai

Ir Jungtinių Tautų (JT) klimato ekspertai teigia, kad 2023-ieji tikriausiai bus šilčiausi metai nuo industrializacijos laikų. Atotrūkis nuo iki šiol šilčiausių 2016 ir 2020 m. jau spalio pabaigoje buvo toks didelis, kad lapkritis ir gruodis beveik nieko nebegali pakeisti, pranešė Pasaulio meteorologijos organizacija savo preliminarioje ataskaitoje apie Žemės klimato situaciją. Iki spalio mėnesio imtinai vidutinė temperatūra pasaulyje buvo 1,4 laipsnio aukštesnė už 1850–1900 m. vidurkį. Iki šiol 2016-ieji buvo laikomi šilčiausiais metais, tada temperatūra buvo 1,3 laipsnio aukštesnė nei priešindustriniu laikotarpiu.

Scanpix
Klimato kaitos aktyvistai Jungtinėje Karalystėje.

Dubajuje ketvirtadienį prasideda JT Pasaulio klimato konferencija (COP 28). 200 valstybių atstovai čia dvi savaites tarsis, kaip suvaldyti klimato krizę. Susitikime laukiama apie 70 tūkst. dalyvių – tai bus didžiausia klimato konferencija istorijoje. Labiausiai ginčytinas klausimas – ar galiausiai pavyks vieningai susitarti dėl atsisakymo naudoti anglis, naftą ir dujas.

Rusija sustabdė karo belaisvių mainus

Ukrainos žmogaus teisių ombudsmenas Dmytro Lubinecas ketvirtadienį pareiškė, kad Maskva liovėsi keistis su Kyjivu karo belaisviais. Nuo Rusijos visapusiškos invazijos į Ukrainą pradžios 2022 m. vasarį abi pusės surengė daug apsikeitimų belaisviais, tačiau antroje šių metų pusėje šis procesas įstrigo. „Mainai nevyksta, nes Rusija to nenori“, – platformoje „Telegram“ sakė D. Lubinecas. Manoma, kad abi pusės laiko tūkstančius karo belaisvių.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė apsilankęs smarkiai karo ir pastarųjų audrų paveiktose Odesos, Mykolajivo ir Chersono srityse šalies pietuose. Susitikimuose aptarta daug klausimų, pirmiausia – šalies ir gyventojų saugumas.

Scanpix
Ukrainos kariai netoli Kyjivo.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles’is Michelis pareiškė, kad Europos Sąjunga (ES) vėluoja įvykdyti savo pažadą per 12 mėnesių pristatyti Ukrainai milijoną sviedinių. „Dirbame tam, kad Ukrainai būtų pristatyta 1 mln. artilerijos šaudmenų, – sakė jis. – Tai užtruks šiek tiek ilgiau, nei tikėjomės, bet tai įvyks.“ ES valstybės nusprendė iki 2024 m. kovo aprūpinti Ukrainą šaudmenimis, kad padėtų šaliai gintis nuo Rusijos, tačiau iki šiol jų pristatyta tik apie 300 tūkst.

„Hamas“ paleido dar 10 įkaitų

Mainais į palestiniečių kalinius į Izraelį grįžo dešimt Gazos Ruože „Hamas“ laikytų įkaitų, anksti ketvirtadienį pranešė Izraelio ministro pirmininko biuras. Tarp išlaisvintųjų yra penkios moterys, trys vaikai ir du 18-mečiai vaikinai. Izraelio kalėjimų administracija pranešė, kad naktį į ketvirtadienį paleista 30 palestiniečių kalinių.

„Hamas“ prisiėmė atsakomybę už išpuolį Jeruzalėje, per kurį ketvirtadienį, vos pratęsus Izraelio ir Gazos Ruožą valdančios palestiniečių islamistų grupuotės paliaubas, žuvo trys žmonės – 73 metų rabinas Elimelechas Wasermanas, 67 metų Hana Ifergan ir 24 metų Livia Dikman. Užpuolikus nušovė du Izraelio kariuomenės kariai, tuo metu nėję tarnybos, ir vienas civilis.

2023 11 30 16:30
Spausdinti