Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


LIETUVA IR KINIJA
J. Borrellis: Kinijos ambasadoriaus pasisakymai yra „nepriimtini“
ELTA
Europos Komisija
J. Borrellis.

Europos Sąjungos (ES) vyriausiasis įgaliotinis Josepas Borrellis „nepriimtinais“ pavadino Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje Lu Shaye pareiškimus, kvestionuojančius valstybių, atsiradusių subyrėjus Sovietų Sąjungai, suverenitetą. Aukščiausias ES diplomatas apie tai pasisakė tviteryje, pranešė „Ukrinform“.

„Nepriimtinos Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje pastabos, kvestionuojančios šalių, tapusių nepriklausomomis 1991 m. subyrėjus Sovietų Sąjungai, suverenitetą. ES tik gali manyti, kad šie pareiškimai neatspindi oficialios Kinijos politikos“, – parašė J. Borrellis.

Anksčiau pranešta, kad Kinijos ambasadorius Prancūzijoje pareiškė, jog šalys, kadaise buvusios SSRS respublikos, „pagal tarptautinę teisę neturi įsigaliojusio statuso“, nes, jo nuomone, nėra jokių šį statusą įtvirtinusių tarptautinių sutarčių.

Oficialus Kinijos atstovas taip pat paminėjo Rusijos okupuotą Krymą, jis sakė, kad viskas priklauso nuo „požiūrio“ ir kad „viskas nėra taip paprasta“, o pusiasalis anksčiau priklausė Rusijai.

Sekmadienį parlamentarus vienijantis globalus aljansas dėl Kinijos kreipėsi į Prancūzijos Užsienio reikalų ministrę Catherine Colonna, prašant paskelbti Pekino ambasadorių Prancūzijoje Lu Shaye nepageidaujamu asmeniu. Tokio sprendimo imtasi po ažiotažą sukėlusių diplomato pareiškimų apie Baltijos šalių suverenitetą.

Apie pastarąjį kreipimąsi tai savo „Facebook“ paskyroje pranešė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis. Kartu su juo pareiškimą pasirašė ir europarlamentarai Andrius Kubilius, Petras Auštrevičius, Seimo nariai Dovilė Šakalienė, Giedrius Surplys bei Eugenijus Sabutis.

„Daugiau nei 80 parlamentarų (Inter-Parliamentary Alliance on China bei mums prijaučiantys) iš įvairių Europos šalių (...), 11 Užsienio reikalų komitetų pirmininkų (...), prie kurių kartu su manim prisidėjo ir Lietuvos parlamentarai (...) oficialiai kreipėsi į Prancūzijos Užsienio reikalų ministrę Catherine Colonna prašydami persona non grata paskelbti Kinijos Ambasadorių Prancūzijoje, kurio viešos abejonės Ukrainos ir kitų šalių suverenitetu tiesiogiai prieštarauja tarptautinei teisei bei gręsia šių šalių saugumui“, – rašė parlamentaras.

„Kadangi šį pareiškimą pasirašė nemažai dabartinių 14+1 formato šalių, manau, kad šiam formatui pačio Pekino rankomis suduotas paskutinis smūgis – tikiu, kad jokia šalis nenorės dalyvauti formate, kuriame Kinija abejos jų suverenumu“, – pabrėžė Ž. Pavilionis ir pridūrė, jog kreipimąsi pasirašiusieji laukia oficialios Paryžiaus reakcijos.

2023 04 24 10:18
Spausdinti