Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


JAV gynybos sekretoriaus atsakas į ukrainiečių priekaištus: visada norisi daugiau
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
JAV gynybos departamentas
Lloydas Austinas (kairėje) ir Markas Milley.

JAV ir sąjungininkai pažadėjo dar didesnę karinę paramą Ukrainai ir kartu atmetė ukrainiečių priekaištus, kad daro nepakankamai.

Prieš trečiadienio Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikimą Briuselyje NATO būstinėje ukrainiečiai, patiriantys rimtų sunkumų fronte, sustiprino spaudimą Vakarams dėl ginkluotės tiekimo. Antradienį Ukrainos gynybos viceministrė Hana Maliar pareiškė, kad jos šalis yra gavusi tik „apie 10 proc.“ visos reikalingos ginkluotės. Ukrainos prezidento administracijos patarėjas Michailo Podoliakas tiesiai šviesiai išvardijo, kas yra būtina Kijevui: 1000 vnt. 155 mm kalibro haubicų, 300 daugiavamzdžių raketų paleidimo sistemų (MLRS), 500 tankų, 2000 šarvuočių ir 1000 dronų.

„Ministrų lygiu apie konkrečius skaičius ar procentus nekalbėta. Kiekviena šalis pristatė tai, ką norėjo, ir galėjo pristatyti apie savo teikiamą paramą Ukrainai. Dalis valstybių teikia paramą ir gana aktyviai, tačiau jokių duomenų neskelbia, ir mes jų tiesiog nežinome“, – po Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikimo, kuriame, be beveik 50 šalių atstovų, dalyvavo ir Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas, trečiadienį kalbėjo Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Kontaktinė grupė taip pat pristatė 97 tūkst. prieštankinių sistemų. „Tai daugiau, nei pasaulyje yra tankų.“

Pasak jo, ukrainiečių poreikiai yra gan aiškūs ir konkretūs, t. y. jie norėtų daugiau artilerijos ir amunicijos.

„Dalis šalių pasakė, kad rems, kitos šalys skatino gamintojus atkreipti į tai dėmesį. Taip jau išeina, kad pasaulyje ir Europoje nėra tiek daug tinkamos amunicijos gamintojų“, – apibendrino A. Anušauskas.

Trečiadienio vakarą su JAV Generalinio štabo pirmininku Marku Milley'umi spaudos konferenciją surengęs JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (jis ir pirmininkavo minimam susitikimui) paskelbė, kad prezidentas Joe Bidenas patvirtino 1 mlrd. JAV dolerių vertės saugumo pagalbos paketą Ukrainai. Į jį bus įtraukta daugkartinio paleidimo raketų sistemos amunicija, dar 18-a M777 velkamų haubicų ir joms vilkti skirtų transporto priemonių bei 36 tūkst. jų naudojamų 155 mm šaudmenų.

„Į šį paketą taip pat įeina 650 mln. dolerių Ukrainos saugumo paramos iniciatyvos lėšų, kurios padės Ukrainai apsiginti dviem papildomomis pakrančių gynybos sistemomis „Harpoon“ ir tūkstančiais saugių radijo stočių, naktinio matymo prietaisų, šiluminių taikiklių ir kitų optinių priemonių“, – teigė sekretorius.

Beje, Vokietija savo ruožtu pažadėjo Ukrainai perduoti tris raketinės artilerijos sistemas „Mars II“.

M. Milley'us pridūrė, kad „iki šiol 420 ukrainiečių apmokėme naudotis M777 haubicomis, 300 – savaeigėmis M109 haubicomis, 129 – M113 šarvuotais transporteriais, 100 – nepilotuojamomis oro sistemomis, o 60 ukrainiečių neseniai baigė mokymus, mokėsi naudotis HIMARS artilerijos raketų sistemomis.“

Tiek Ll. Austinas, tiek M. Milley'us atmetė kaltinimus, kad Vakarai teikia nepakankamai pagalbos Ukrainai. Generalinio štabo pirmininkas teigė, kad nuo Rusijos invazijos pradžios ukrainiečiai paprašė 10 artilerijos batalionų, o buvo pristatyta 12 artilerijos batalionų. Kontaktinė grupė taip pat pristatė 97 tūkst. prieštankinių sistemų. „Tai daugiau, nei pasaulyje yra tankų“, – sakė jis.

„Jie prašė 200 tankų, gavo 237 tankus. Jie prašė 100 pėstininkų kovos mašinų, gavo daugiau nei 300. Apytikriai kalbant, pristatėme apie 1,6 tūkst. oro gynybos sistemų ir apie 60 tūkst. priešlėktuvinės gynybos šovinių“, – pridūrė JAV generolas.

Galiausiai M. Milley'us pabrėžė: „Greitis, kuriuo teikėme pagalbą saugumo srityje, yra nepalyginamas. Nuo tada, kai prašymai patvirtinami ir sankcionuojami, tėra tik kelių dienų klausimas, kol reikalavimas gaunamas, išsiunčiamas, patenka į ukrainiečių rankas.“

Mes su generolu M. Milley'umi dalyvavome daugybėje kovų, o kai dalyvauji kovoje, paramos niekada nebūna gana. Visada norisi daugiau.

Ll. Austinas, kuris yra keturių žvaigždučių generolas atsargoje ir vadovavo JAV pajėgoms Irake, pasidalijo savo karine patirtimi.

„Tačiau norėčiau pasakyti tik tiek: mes su generolu M. Milley'umi dalyvavome daugybėje kovų, o kai dalyvauji kovoje, paramos niekada nebūna gana. Visada norisi daugiau. Visada tikiesi, kad tau reikia daugiau, ir man taip yra buvę. Todėl tikrai suprantu, iš kur kyla ukrainiečių prašymai, ir mes ketiname atkakliai kovoti, kad jie gautų viską, ko jiems reikia“, – sakė jis.

Anksčiau trečiadienį per spaudos konferenciją kalbėjęs NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas teigė, kad NATO valstybių lyderiai birželio pabaigoje Madride gali susitarti dėl atskiro pagalbos paketo Ukrainai.

„Tikiuosi, kad aukščiausio lygio susitikime NATO sąjungininkės susitars dėl išsamaus pagalbos Ukrainai paketo. Pagalba Ukrainai ilguoju laikotarpiu, pereiti nuo sovietmečio įrangos prie modernios NATO įrangos ir pagerinti sąveiką su NATO“, – sakė jis.

2022 06 16 12:42
Spausdinti