Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


BRIUSELIO AISTROS
Jėzus myli LGBT ar krikščionofobija? Europarlamentarus papiktino paroda Europos Parlamente
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Twitter
Paroda.

Grupė Europos Parlamento (EP) narių pasipiktino nauja fotografijų paroda Europarlamente, Briuselyje. Pasak jų, tai pasityčiojimas iš krikščionybės.

„Ką tik parašiau laišką Europos Parlamento pirmininkei, prašydamas pašalinti iš Parlamento krikščionofobišką parodą“, – ketvirtadienį vakare savo „Twitter“ paskyroje paskelbė kraštutinių dešinių pažiūrų EP narys Nicolas Bay'us iš neprisijungusių frakcijos.

Kartu jis pasidalijo laišku EP pirmininkei Robertai Metsolai. Laiške teigiama, kad tokios parodos nebūtų, jei joje būtų ne krikščionybės, o islamo motyvai.

Gimtojoje Prancūzijoje kaltinimų neapykantos kurstymu sulaukęs ir dėl to EP neliečiamybės netekęs N. Bay'us sulaukė ir 35 kolegų iš Vengrijos, Lenkijos, Ispanijos palaikymo. Dauguma jų priklauso kraštutinei Europos konservatorių ir reformuotojų (ECR) frakcijai EP, kurios nariu yra ir vienas Lietuvos atstovas Waldemaras Tomaszewskis. Tačiau jis, kaip ir kiti EP nariai iš Lietuvos, N. Bay'aus laiško R. Metsolai nepasirašė.

„Europos Parlamentas tapo LGTBIQ+ lobistų nebaudžiamumo vieta, prie kurios prisideda kairiosios, populiariosios ir liberaliosios partijos. Mano begalinė panieka autoriui, organizatoriams ir tiems, kurie tai leido. Bjauru ir apgailėtina“, – piktinosi ispanas europaralamentaras iš ECR Jorge'as Buxadé, prisidėjęs prie N. Bay'aus pasipiktinimo.

Facebook
Elisabeth Olson.

Tokį EP narių pasipiktinimą, kuris sulaukė ir Ispanijos, Lenkijos žiniasklaidos dėmesio, sukėlė švedų menininkės Elisabeth Olson nuotraukų paroda religiniais motyvais. Vienoje nuotraukoje Jėzus vaizduojamas apsuptas mokinių, vilkinčių sadomazochistinius kostiumus. Kitoje – nuogi du vyrai guli pozoje, primenančioje nukryžiuotąjį.

Parodą Europarlamente E. Olson planavo surengti dar prieš dvidešimt ketverius metus, bet tuomet EP vadovybė teigė, kad vaizdai per daug provokuojantys. Dabar ją į EP pakvietė švedė europarlamentarė Malin Björk iš radikalių kairiųjų frakcijos „The Left“.

„Tikiu, kad menas gali išjudinti modelius ir pakeisti žmones, todėl man atrodo nepaprastai svarbu, kad šie darbai atsidurtų tokioje institucijoje kaip ES Parlamentas. Jie parodo kitokį religijos, meilės ir žmogiškumo paveikslą“, – aiškino europarlamentarė.

Pati menininkė teigė: „Yra milijonai garsių dailininkų paveikslų, kuriuose Jėzus vaizduojamas su homoseksualiais žmonėmis. Tai tik 12 LGBT teises mylinčio Jėzaus paveikslų. Tai neturėtų būti taip baisu.“

Beje, viena vertus, galima sakyti, kad pasipiktinę EP nugalėjo – mat jau penktadienį parodos nebeliks. Kita vertus, nuo pat pradžių buvo numatyta, kad antradienį atidaryta skandalinga paroda truks tik keturias dienas.

2023 05 07 17:00
Spausdinti