Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Kalnų Karabachas, Rusijos išpuoliai Ukrainoje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Azerų išpuolio padariniai Stepanakerte.

Svarbiausių rugsėjo 21-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

G. Nausėda ragina Lenkiją ir Ukrainą kuo greičiau išspręsti konfliktą dėl grūdų

Niujorke su Ukrainos ir Lenkijos valstybių vadovais susitikęs prezidentas Gitanas Nausėda išsakė, kad nesutarimai tarp šalių turėtų būti išspręsti maksimaliai greitai. Tokią poziciją G. Nausėda perdavė Lenkijos ir Ukrainos kolegoms Andrzejui Dudai ir Volodymyrui Zelenskiui. Pasak Lietuvos prezidento, Lenkijos vieta paramos Ukrainai teikime yra išskirtinė, o sprendimai turi būti rasti, nes toliau gilinti krizę būtų neatsakinga. Jis taip pat kalbėjosi su Ukrainos ir Lenkijos prezidentais dėl grūdų vežimo procedūrų per Lenkiją lengvinimo ir tranzito per Lietuvą didinimo, taip sumažinant spaudimą.

Žygimantas Gedvila/ELTA
G. Nausėda.

Nuo 2027 m. Lietuvoje turėtų nelikti kailinių žvėrelių fermų

Seimas ketvirtadienį priėmė įstatymą, nuo 2027 metų Lietuvoje uždraudžiantį kailinių žvėrelių verslą. Už Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas, numatančias fermų uždarymą, ketvirtadienį balsavo 68 Seimo nariai, prieš buvo 25, o susilaikė 15 politikų. Naikinamų fermų savininkams bus išmokėtos kompensacijos, tačiau dėl jų dydžio verslas reiškia priekaištus.

Azerbaidžanui skelbiant pergalę Kalnų Karabache, Armėnija teigia masinės evakuacijos nerengsianti

Azerbaidžanas trečiadienį pareiškė, kad pirmą kartą per kelis dešimtmečius susigrąžino separatistinio Kalnų Karabacho kontrolę po to, kai armėnų separatistai sutiko sudėti ginklus po karinės operacijos, per kurią, jų teigimu, žuvo 200 žmonių. Neįtikėtinai greitas separatistų pasipriešinimo numalšinimas yra didelė Azerbaidžano prezidento Ilhamo Aliyevo pergalė siekiant, kad Baku vėl kontroliuotų regioną, kuriame gyventojų daugumą sudaro armėnai. Po Sovietų Sąjungos subyrėjimo Azerbaidžanas ir Armėnija dėl šio kalnuoto regiono kariavo du karus.

Scanpix
Rugsėjo 20 d. vykęs protestas Jerevane prieš agresiją Kalnų Karabache.

Armėnija savo ruožtu ketvirtadienį pareiškė, kad nesiruošia masinei civilių gyventojų evakuacijai iš Kalnų Karabacho. Valstybės premjero Nikolo Pašiniano teigimu, „Kalnų Karabacho armėnų teisė gyventi savo namuose, saugiai ir oriai turi būti užtikrinta“.

Tuo metu ekspertai aiškina, kad Azerbaidžanas pasinaudojo esama padėtimi užbaigti ilgus metus trunkantį konfliktą – pergalė pasiekta tokiu metu, kai Armėnija yra susilpnėjusi ir izoliuota, Vakarai žiūri kita kryptimi ir nori Azerbaidžano gamtinių dujų, o Rusija užsiėmusi Ukrainoje.

Po masinio rusų apšaudymo Ukraina perspėja apie sunkius ateinančius mėnesius

Kyjive ankstų ketvirtadienio rytą vėl skambėjo oro pavojaus sirenos, visi buvo raginami eiti į slėptuves, o per masinį Rusijos puolimą mažiausiai šešiuose Ukrainos miestuose žuvo bent du žmonės, kilo gaisrai ir buvo sužeista žmonių. Ukraina ketvirtadienį perspėjo, kad laukia sunkūs mėnesiai po naktį surengto masinio Rusijos raketų smūgio. „Laukia sunkūs mėnesiai: Rusija atakuos energetikos ir itin svarbius objektus“, – teigė prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Oleksijus Kuleba, didėjant nuogąstavimams dėl energetinio saugumo prieš Ukrainos laukiančią antrąją karo žiemą.

Scanpix
Rusija.

Britų žvalgybos teigimu, žemą Ukrainoje kovojančių Rusijos karių kovinę dvasią iš dalies lemia rotacijos nebuvimas. Rugsėjo 15 dieną Rusijos Valstybės Dūmos gynybos komiteto pirmininkas, buvęs generolas Andrejus Kartapolovas pakartojo, kad mobilizuotas personalas privalo tarnauti visą plataus masto karo, Kremliaus vadinamo specialiąja karine operacija, laikotarpį. Dar kartą pripažindamas sunkią padėtį fronte, jis teigė, kad tarnybos metu kariai negali palikti karo zonos. Teigiama, kad aukštesnio lygio mokymų trūkumas beveik neabejotinai prisideda prie to, kad rusų pajėgoms sunku sėkmingai vykdyti sudėtingas puolamąsias operacijas.

R. Murdochas palieka „Fox Corp“ ir „News Corp“ pirmininko pareigas

Scanpix
R. Murdochas.

Po septynių dešimtmečių karjeros JAV žiniasklaidos magnatas Rupertas Murdochas lapkritį pasitrauks iš „Fox Corp“ ir „News Corp“ pirmininko pareigų, praneša JAV dienraštis „The Wall Street Journal“ (WSJ). 92-ejų metų verslininko vietą „News Corp“ užims iki šiol kartu su tėvu pirmininko pareigas ėjęs vyriausiasis sūnus Lachlanas Murdochas, jis taip pat liks „Fox Corp“ vykdomuoju pirmininku ir generaliniu direktoriumi. R. Murdochas bus paskirtas abiejų bendrovių garbės pirmininku. „Visą savo karjerą kiekvieną dieną skyriau žiniasklaidai ir idėjoms, ir tai nepasikeis. Tačiau atėjo laikas man prisiimti kitus vaidmenis“, – WSJ cituoja R. Murdocho personalui siųstą laišką.

2023 09 21 16:30
Spausdinti