Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


AMŽIAUS SKANDALAS EUROPARLAMENTE
„Katargeitas“ toliau drebina Briuselį: Lietuvos atstovai EP teigia neturėję ryšių su įtariamaisiais
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
EP
Pieras Antonio Panzeri ir Vilija Blinkevičiūtė per bendrą dviejų komitetų klausymą dėl vaikų santuokų 2017 m.

Milžiniško kyšininkavimo skandalas toliau kelia įtampą Europos Parlamente (EP), o vienas pagrindinių įtariamųjų sutiko bendradarbiauti su Belgijos teisėsauga ir atskleisti savo sėbrus. Vadinamojo „Katargeito“ skandalo įtampos nepavyksta išvengti ir EP nariams iš Lietuvos.

EP biuras Lietuvoje antradienį surengtoje nuotolinėje spaudos konferencijoje du Lietuvos atstovai Europarlamente neapsiėjo be pasišpilkavimo dėl kilusio skandalo, nors renginio tema buvo toli nuo Kataro ar Maroko reikalų.

„Skirtingai nuo socialistų, kurie yra prasmegę „Katargeito“ korupcijos skandale, mes esame skaidrūs“, – spaudos konferencijoje dėl naujų taisyklių skaitmeninių platformų darbuotojams kolegei socialistei Vilijai Blinkevičiūtei rėžė Petras Auštrevičius iš „Atnaujinkime Europą“ EP frakcijos.

Išties dauguma kyšininkavimo skandalo veikėjų – iš Socialistų ir demokratų EP frakcijos, tarp jų – ir buvusi Europarlamento vicepirmininkė graikė Eva Kaili, buvęs EP narys italas Pieras Antonio Panzeri.

EP
Pieras Antonio Panzeri (kairėje) ir Petras Auštrevičius (dešinėje) 2018 m.

V. Blinkevičiūtė pripažino, kad nuotaikos EP yra blogos ir „niekas turbūt negalėjo patikėti, kad taip galėjo atsitikti“. Kalbėdama apie savo santykį su įtariamaisiais skandale ne vieną kadenciją EP dirbanti lietuvė, teigė neturėjusi darbinių kontaktų:

„Dėl to bendravimo galiu pasakyti, kad aš dirbu Užimtumo ir socialinių reikalų komitete bei dar Moterų teisių ir lyčių lygybės komitete. Šie abu asmenys (P. A. Panzeri ir E. Kaili – IQ past.) dirbo visiškai kituose komitetuose, todėl jokių bendrų darbinių reikalų tikrai neturėjau, nes klausimas daugiau susijęs su Žmogaus teisių pakomitečiu ar komitetu, kuris dirba su trečiosiomis šalimis.“

Kartu europarlamentarė permetė „karštą bulvę“ kolegai: „T. y. užsienio politika, o Užsienio reikalų komitete dirba kiti mūsų europarlamentarai.“

Trečią kadenciją EP dirbantis P. Auštrevičius, kuris yra ir buvo minėto komiteto bei pakomitečio narys, pripažino, kad dirbo su P. A. Panzeri:

„Dėl paties P. A. Panzeri – jis buvo Žmogaus teisių pakomitečio pirmininku praėjusią kadenciją. Teko su juo būti tame pakomitetyje, galiu pasakyti, kad jis buvo geras vadovas, bandydavo rasti gerą kompromisą sprendimuose. Tuo, kuo jis tapo po EP, tai, matyt, yra kita istorijos dalis ir ne mums spręsti. Ar mes galėjome pastebėti kažkokius požymius? Na, nesame nei prokurorai, nei teisėjai, ir aš tikrai nesiimsiu nei savęs kaltinti, nei savęs teisinti, kad buvau viename pakomitetyje.“

Buvęs P. A. Panzeri patarėjas EP ir E. Kaili partneris Francesco Giorgi, būdamas sulaikytas, Belgijos pareigūnams atskleidė, kad 2018 m. su P. A. Panzeri susisiekė aukštas Kataro atstovas ir pasiūlė idėją, kad P. A. Panzeri, kuris tuo metu dar buvo europarlamentaras, mainais už pinigus EP skelbtų Katarui palankius teisės aktus ir požiūrius.

„2019 m. pradžioje prasidėjo bendradarbiavimas, – atviravo F. Giorgi. – Buvome apibrėžę sumas, kurias man šiek tiek sunku prisiminti, už mūsų atitinkamas [politines] intervencijas. Kalbama apie grynuosius.“

EP
Eva Kaili.

Antradienį prabilo ir pats P. A. Panzeri. Sudaręs sandorį su teisėsauga, pagal kurį jam pavyks išvengti ilgų kalėjimo metų ir atsipirkti tik kyšių konfiskavimu, bauda ir metais už grotų, jis sutiko bendradarbiauti su pareigūnais ir atskleidė, kad kitam EP nariui socialistui, belgui Marcui Tarabellai, už pagalbą Katarui jis perdavė daugiau kaip 120 tūkst. eurų grynaisiais.

„Jam socialinės pasekmės – jau didžiausia bausmė, – belgų leidiniui „L'Echo“ aiškino P. A. Panzeri advokatas Laurent'as Kennesas. – Jis norėjo, kad tai liautųsi ir galėtų galvoti apie ateitį. Jis ketina bendradarbiauti. Jis sudarė susitarimą. Jis pažada viską papasakoti, pasakyti visą tiesą.“

P. A. Panzeri, jo žmona ir dukra, E. Kaili ir jos partneris buvo sulaikyti gruodžio mėnesį, kai policija pas juos aptiko apie 1,5 mln. eurų grynaisiais, kurie, kaip įtariama, gauti iš Kataro ir Maroko pareigūnų (abi valstybės tai neigia). Pirmadienį EP pirmininkė Roberta Metsola pradėjo minėto belgo M. Tarabellos ir kito europarlamentaro italo Andrea Cozzolino imuniteto panaikinimo procedūrą, kuri, tikėtina, bus baigta per vasario sesiją Strasbūre.

R. Metsola taip pat pristatė priemones, kad sugriežtintų europarlamentarų atskaitomybę, tarp jų – buvusių EP narių patekimo į Parlamentą apribojimas, išorės asmenų, kurie užsiima lobistine veikla, susitinka ar kalba Parlamente, registravimas, viešas EP narių gaunamų dovanų ir kelionių registras, bausmės už pažeidimus.

Twitter
Belgijos policijos radinys pas „Katargeito“ įtariamuosius.

„Akivaizdu viena, kad po šios istorijos ES institucijų lobizmo taisyklės bus kitokios ir, matyt, tam tikros asmeninės išvados bus padarytos. Skandalas yra labai nemalonus ir užgriuvo tokiu, sakyčiau, ne pačiu geriausiu laiku, kada mes bendrai kovojame prieš Rusijos šovinizmą ir panašiai“, – kalbėjo P. Auštrevičius antradienį ir priminė, kad panašią įtaką buvo linkusi daryti ir Rusija, kai EP nariai važinėjo ten ir į okupuotą Krymą.

V. Blinkevičiūtė teigė, kad lobistų spaudimas – „ir per langus, ir per duris – ypač jautėsi EP svarstant tabako direktyvą, mobilumo paketą, o ir dabar yra kai kurie požymiai dėl skaitmeninių platformų darbuotojų teisių direktyvos, todėl reikia labai stebėti šį procesą“.

Trečiadienį Europarlamentas išrinko naująjį EP vicepirmininką į „Katargeito“ gražuolės E. Kaili vietą. Juo tapo, bet tik iš antro karto ir tai parodo įtampą EP, Liuksemburgo atstovas Marcas Angelas. Anksčiau kalbėta, kad naujuoju vicepirmininku gali tapti socialistas Juozas Olekas, bet, regis, jam pritrūko įtakos ir patirties, nes EP jis dirba tik pirmąją kadenciją.

2023 01 20 13:56
Spausdinti