Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


COVID-19
Ketinama keisti izoliacijos tvarką, bus pradedama nuo medikų, pedagogų
BNS
Pexels

Dar šią savaitę ketinama keisti izoliacijos dėl kontaktų su sergančiaisiais COVID-19 tvarką, bus pradedama nuo medikų, pedagogų, sako sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

„Yra pradėta nuo sveikatos priežiūros specialistų, kur yra aiškumas, kad kontaktų neizoliuosime, tik pačius asmenis, kurie turi teigiamą testą arba yra sergantys, nes kaip žinome, yra sergančių ir vakcinuotų (...), bet kuriuo atveju, eilė tvarkų bus peržiūrima“, – žurnalistams trečiadienį sakė viceministrė.

„Galėtų būti kalba apie sutrumpinimą būtent šių sričių (sveikatos ir švietimo – BNS), izoliuojant tik teigiamus, ne kontaktinius. Šiandien turime jau ne vieną ir ne du šimtus gydytojų, medicinos darbuotojų, kurie yra arba sergantys, arba izoliuoti, jei yra aukštos rizikos kontaktas“, – tvirtino ji.

Anot viceministrės, tvarkos peržiūrimos beveik neabejojant, kad omikron atmaina Lietuvoje artimiausiu metu taps dominuojančia, taip pat stebimi ir kitų valstybių sprendimai švelninti izoliacijos taisykles.

Pasak jos, net ir žinant, kad hospitalizuojamų su šia atmaina žmonių yra mažiau, ji išlieka pavojinga siekiant išlaikyti sveikatos apsaugos ir kitas svarbias paslaugas.

Nauja tvarka – nuo pirmadienio

„Šiandien kadangi sveikatos priežiūros paslaugos yra svarbios, pradedame nuo jų, detaliai galėsime pristatyti tą informaciją, įsigalios ji nuo pirmadienio, per šią savaitę parengsime visus reikalingus teisės aktus ir juos patvirtinsime“, – sakė viceministrė.

„Manome, kad savaitės pabaigoje, vėliausiai, kitos savaitės pirmą dieną, pirmadienį turėsime aiškumą dėl visos izoliacijos, visų tvarkų“, – pridūrė ji.

A. Bilotienė Motiejūnienė akcentavo, kad į mokyklas kitą savaitę grįžtant moksleiviams, mokytojams ir moksleiviams po kontakto su COVID-19 sergančiuoju ir toliau nereikės izoliuotis.

Pasak A. Bilotienės Motiejūnienės, Europoje dominuojanti pozicija, kad vakcinacija yra geriausia priemonė kovojant su šia atmaina ir vakcinos veikia apie 3-4 mėnesius, taip pat nuo „sudėtingų formų“ apsisaugoti padeda ir natūraliai besiformuojantis imunitetas.

Šiuo metu galiojančios taisyklės numato, kad izoliuotis turi visi asmenys, kurie turėjo sąlytį su COVID-19 omikron atmaina susirgusiais asmenimis, nepaisant to, ar kontaktavusieji yra pasiskiepiję ar persirgę šia liga, ar ne. Jie taip pat negali susitrumpinti izoliacijos termino.

Ant stalo – ir G. Nausėdos reikalavimai

Sveikatos apsaugos ministerijos viena vadovių patvirtino, kad šiuo metu vertinami ir įvairūs prašymai taikyti įvairias izoliacijos išimtis, tarp jų – „Žalgirio“ krepšinio klubo, taip pat turimi omenyje ir prezidento Gitano Nausėdos raginimai suteikti galimybių pasą ir antigeno testą pasidariusiems vaikams, o visus klausimus bus bandoma spręsti vienu ypu.

Tad tiek izoliavimo, tiek galimybių paso yra ieškoma sprendimų, koks būtų geriausias ir vėliausiai pirmadienį turėsime visus atsakymus“, – pažadėjo ji.

„Žinome ir vertiname vieną iš variantų, kad galimai galėtų būti priimami kažkokie sprendimai, bet kompleksiniai“, – teigė viceministrė, paklausta, ar bus atsižvelgiama į G. Nausėdos reikalavimus.

G. Nausėda ragina Vyriausybę suteikti galimybę vaikams gauti galimybių pasą su antigeno testu, kitaip žada kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl tokio reikalavimo 12–15 metų vaikams atitikimo Konstitucijai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 01 05 15:50
Spausdinti