Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Ketvirtadienio kaleidoskopas: Bachmutas, „Lifosa“ ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Ukrainiečių kariškis Bachmute.

Svarbiausių balandžio 13-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Rusijos karas Ukrainoje. Rusijos samdinių bendrovės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas ketvirtadienį pareiškė, kad teigti, jog Rusija apsupo Bachmutą, yra per anksti, netrukus po to, kai reguliarioji kariuomenė pranešė, kad blokuoja Ukrainos pajėgas pačiame mieste.

Ketvirtadienį Maskva pareiškė, jog Rusijos pajėgos „blokuoja“ Ukrainos karius, kad jie negalėtų patekti į Bachmutą arba iš jo išvykti. Kyjivas kol kas nekomentavo teiginių apie ilgiausią ir kruviniausią mūšį nuo Maskvos puolimo Ukrainoje pradžios.

„Oro desantininkų pajėgos teikia paramą besiveržiančioms puolamosioms pajėgoms, blokuoja Ukrainos kariuomenės rezervų perkėlimą į miestą ir priešo dalinių atsitraukimo galimybę“, – sakoma Rusijos gynybos ministerijos pareiškime.

Prieš Maskvai pradedant puolimą Bachmute gyveno 70 000 žmonių.

Manoma, kad tiek Rusija, tiek Ukraina mūšyje patyrė didžiulių nuostolių, nors analitikai teigia, kad miestas neturi didelės strateginės vertės.

Lietuva. Baigiantis Finansų ministerijos ir sankcionuotos Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ laikinosios administratorės sutarčiai, į Lietuvą susitikti su Vyriausybės atstovais atvyksta vienintelės jos akcininkės „EuroChem Europe“, siejamos su Kremliui artimu Rusijos oligarchu Andrejumi Melničenka, atstovai.

Dėl šių ryšių „Lifosa“ pernai buvo įtraukta į sankcionuojamų įmonių sąrašą, įmonei gegužę paskirtas administratorius. Finansų viceministras Gediminas Norkūnas BNS patvirtino, kad „EuroChem Europe“ atstovų susitikimas su juo suplanuotas penktadienį.

Ministerijos sutartis su dabartine „Lifosos“ administratore bendrove „Finance Guru“, kuri dirba kartu su partneriais „Zeta Law“, „Ernst & Young Baltic“, „EY Law“, „Grant Thornton Baltic“ bei „Domus Sola“, galioja iki gegužės 23 dienos. Ar ji bus reikalinga toliau, ministerija spręs gavusi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vertinimą.

G. Norkūnas sakė nujaučiantis, dėl ko pasikalbėti atvyksta „EuroChem Europe“ atstovai, bet tvirtino plačiau susitikimo nekomentuosiantis, kol sprendžiama, kaip ateityje bus valdoma gamykla. Laikinosios „Lifosos“ administratorės įgaliotasis atstovas Rimvydas Vaštakas trečiadienį teigė, kad įmonė turėtų ir toliau būti administruojama.

„Lifosa“ su FNTT iki šiol bylinėjasi, ar ji teisėtai įtraukta į sankcionuojamų įmonių sąrašą, o su ministerija – dėl laikinosios administratorės skyrimo teisėtumo.

Vokietijos įsipareigojimai NATO. Vokietija, anot žiniasklaidos, negeba vykdyti savo įsipareigojimų NATO. Berlyno Aljansui nuo 2025 m. pažadėtos divizijos operacinė parengtis galės būti užtikrinta tik „ribotai“, rašo leidinys „Bild“, remdamasis kariuomenės inspektoriaus Alfonso Maiso raštu Bundesvero generaliniam inspektoriui. Net konsolidavus visas kariuomenės atsargas esą nebūtų įmanoma visiškai aprūpinti šios divizijos.

Kaip teigiama pranešime, „nerealu“ užtikrinti ir antrosios divizijos, kurią Bundesveras žada skirti nuo 2027-ųjų, operacinės parengties. Divizija 2027 m. nebus pakankamai aprūpinta reikiama įranga, „Bild“ cituoja inspektorių.

Remiantis raštu, gali dar labiau sumažėti ir visos kariuomenės operacinė parengtis. Jei nebus imtasi atitinkamų priemonių, „kariuomenė negalės atlaikyti didelio intensyvumo kovų ir tik ribotai galės vykdyti savo įsipareigojimus NATO“, toliau cituojamas A. Maisas.

2023 04 13 16:30
Spausdinti