Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ALFA TAŠKAS
Kodėl Iranas išdrįso atakuoti Izraelį?
IQ
YouTube
Izraelio kariai.

Savaitgalį pasaulis buvo atsidūręs prie dar vieno karo slenksčio, kai Iranas dronais ir raketomis atakavo Izraelį. Nors Teheranas jau ilgą laiką grasina nušluosiantis žydų valstybę nuo žemės paviršiaus, iki šiol nesiėmė jokių veiksmų. Kas galėjo pastūmėti islamistų režimą, laidoje „Alfa taškas“ bandė atskleisti politologas Alvydas Medalinskas.

Iranas viešai ne vienus metus grasino sunaikinti Izraelį, tačiau veikti ėmėsi tik dabar. Anot A. Medalinsko, iki šio puolimo Iranui reikėjo atlikti nemažai paruošiamųjų veiksmų.

„Iranas darė žingsnį po žingsnio. Iš pradžių pabandė aktyvuoti proxy vadinamuosius savo šalininkų judėjimus kitose šalyse – mes kalbame apie husitus Jemene, pavyzdžiui, kurie atakavo Izraelio laivus, tanklaivius ir padarė labai didžiulių nuostolių – ir žvelgė, kokia yra reakcija Vakarų į visus šituos dalykus“, – sako politologas.

Anot A. Medalinsko, prieš tai buvo garsusis spalio mėnesio „Hamas“ išpuolis, nuolatiniai išpuoliai iš Libano, „Hesbollah“ kovotojų.

„Vėlgi kabliuką davė ir pats Izraelis iš dalies, nes buvo atakuotas prieš tai Irano pastatas“, – sako politologas. Anot jo, į minėtą ataką Izraelis ir Iranas žiūri skirtingai.

Visą pokalbį su A. Medalinsku žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2527

2024 04 15 16:01
Spausdinti