Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


POLITINĖS KOVOS
Konservatoriai grįžta prie dalyvavimo ES lyderių susitikimuose klausimo: prezidentui nepatiks
ELTA
LRP
Gitanas Nausėda EVT.

Konservatoriai grįžta prie santykius su prezidentu aštrinusio atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT) klausimo. Į naujus konfliktus su prezidentu įsivėlę valdantieji tvirtina, kad jau pavasario Seimo sesijoje pateiks ne kartą „į stalčių padėtą“ iniciatyvą, reglamentuoti Lietuvos atstovavimo EVT tvarką. Nepaisant išsakytų šalies vadovo Gitano Nausėdos prieštaravimų, parlamento daugumai priklausantys parlamentarai pasiruošę siūlyti galimybę ne tik prezidentui, bet ir premjerui lankytis ES lyderių posėdžiuose.

„Siekiant aiškesnio reguliavimo, aš manau, kad pribrendo laikas aiškiau apibrėžti Europos Sąjungos reikalų koordinavimą: kas atstovauja, kas ataskaitas duoda ir t.t., kaip mes traktuojame Europos Sąjungos klausimus“, – Eltai teigė Seimo konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Vis tik europinė praktika rodo, kad tik trys šalys be Lietuvos dėl savo konstitucinės sąrangos Europos Vadovų Taryboje yra atstovaujamos prezidento.

„Jeigu yra svarstomas biudžetas, kuris tiesiogiai daro įtaką kiekvienos valstybės narės gyvenimą, ar tai tikrai yra tikrai užsienio politikos klausimas? Man atrodo, kad tikrai ne“, – pridūrė ji, pažymėdama, kad dažniausiai EVT yra sprendžiami su ES kasdienybe susiję klausimai.

Todėl R. Morkūnaitė-Mikulėnienė neslepia, kad šių rengiamų pataisų tikslas būtų sudaryti galimybę EVT Lietuvai atstovauti ir premjerui.

„Vis tik europinė praktika rodo, kad tik trys šalys be Lietuvos dėl savo konstitucinės sąrangos Europos Vadovų Taryboje yra atstovaujamos prezidento – visur yra vykdomosios valdžios atstovai, nes tuos sprendimus jie turi įgyvendinti savo valstybėje. Tai būtų tiesioginis aiškesnis ryšys. Ir, aš manau, ateities kadencijų politikams tai būtų daugiau aiškumo“, – sakė politikė.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė mano, kad šios pataisos atsiras Seimo pavasario sesijos darbotvarkėje.

„Svarstome, ieškome formuluočių ir, aš manau, kad tie patikslinimai turėtų atsirasti. Visiems nuo to būtų suprantamiau, aiškiau ir toje pačioje Europos Sąjungoje dviprasmybių nekiltų“, – pabrėžė konservatorė.

Politikė neslepia, kad šias pataisas paskatino pastarąją savaitę įvykusi situacija, kai, jos teigimu, Prezidentūra sulaužė reglamentais grįstą tvarką, kai į EVT išlydėjo prezidentą Gitaną Nausėdą be užsienio reikalų viceministro Simono Šatūno. Anot R. Morkūnaitės-Mikulėnienės, tai yra netipinis šalies vadovo veiksmas, kuris iš svarbių Lietuvai sprendimų eliminuoja Vyriausybę bei Seimą.

ELTA primena, kad diskusijos dėl atstovavimo EVT tęsiasi jau nuo kadencijos pradžios. Dabartine tvarka nepatenkinti konservatoriai ragino sudaryti galimybę Lietuvą šiame europiniame formate atstovauti ir Vyriausybės vadovui, priklausomai nuo ES viršūnių aptarinėjamų temų. Tačiau prezidentas šias iniciatyvas pavadino netoleruotinomis ir nepriimtinomis.

Šį klausimą išspręsti buvo pasiūlyta priimant atstovavimą EVT reglamentuojantį įstatymą. Visgi vėliau nuo šios iniciatyvos valdantieji atsitraukė.

2024 02 09 08:57
Spausdinti