Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


REGIONO SAUGUMAS
Kremlius sako nekeisiantis planų dėl branduolinio ginklo dislokavimo Baltarusijoje
BNS
ELTA
Scanpix
V. Putinas.

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad Vakarų kritika nepaskatins pakeisti Rusijos prezidento Vladimiro Putino paskelbtų planų dislokuoti taktinius branduolinius ginklus kaimyninėje Baltarusijoje.

„Tokia reakcija, žinoma, negali turėti įtakos Rusijos planams“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

V. Putinas šeštadienį pareiškė, jog Rusija dislokuos taktinius branduolinius ginklus kaimyninėje valstybėje ir sąjungininkėje Baltarusijoje „nepažeidžiant mūsų tarptautinių susitarimų dėl branduolinio ginklo neplatinimo“.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija apkaltino Rusiją pažeidus savo įsipareigojimus ir pakenkus „branduolinio nusiginklavimo architektūrai ir apskritai tarptautinei saugumo sistemai“.

Ji paragino „visus tarptautinės bendruomenės narius pareikšti nusikalstamam Putino režimui, kad jo naujausios branduolinės provokacijos yra kategoriškai nepriimtinos“.

Beveik 30 metų Baltarusijoje valdantis A. Lukašenka yra svarbus V. Putino sąjungininkas.

2022-ųjų vasarį Minskas leido Kremliui iš savo šalies teritorijos pradėti invaziją į Ukrainą.

NSGK vadovas: branduolinių ginklų dislokavimas Baltarusijoje turi sulaukti NATO, ES atsako

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, kad Rusijos sprendimas Baltarusijoje dislokuoti taktinį branduolinį ginklą privalo sulaukti NATO bei Europos Sąjungos (ES) atsako.

„Tai yra desperatiškas Kremliaus žingsnis, bet jis yra branduolinio šantažo dalis, todėl pasakymai, kad jis nieko nekeičia regiono saugume, būtų lengvabūdiškas bei neatsakingas“, – įraše „Facebook“ paskyroje sakė valdančiųjų konservatorių atstovas parlamente.

Reaguodamas į Rusijos sprendimus dėl branduolinio ginklo, parlamentaras pabrėžė, kad NATO turėtų ženkliai sustiprinti karinius pajėgumus Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse.

„Taip pat ir sankcijos, tačiau tik sankcijų šiuo atveju nepakanka. Priešiškas Rusijos žingsnis daromas NATO viršūnių susitikimo Vilniuje išvakarėse, tuo pačiu aišku ir kas turi duoti vieningą atsaką. Rusija supranta tik jėgą, nuolaidas supranta kaip kvietimą agresijai“, – rašė L. Kasčiūnas.

Seimo narys akcentavo, kad Minsko režimas „turi suprasti, kad jis galutinai laidoja savo bet kokią autonomiją bei dar kartą spjauna savo piliečiams į akis“.„Ar baltarusiai ir toliau tylės? Rusija nusispjovė ir į tik ką kartu su Kinijos Liaudies Respublika bendrai paskelbtą dviejų lyderių pareiškimą apie nedislokavimą branduolinių ginklų užsienio valstybėse. Kremlius žemina ir savo artimiausią sąjungininkę“, – teigė NSGK pirmininkas.

„Lietuva šantažui nepasiduos ir tik stiprins savo gynybinius pajėgumus“, – pridūrė jis.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad Vakarų šalių atsakas į Rusijos planus Baltarusijoje dislokuoti branduolinį ginklą turi būti stiprus. Anot ministro, rimtos sankcijos, karių dislokavimas Baltijos šalyse ir daugiau oro ir jūros gynybos sistemų rytiniame NATO flange pasiųstų agresorei tinkamą žinutę.

„Rusija rodo silpnumą, o ne jėgą. Mūsų atsakas turi būti stiprus, o ne silpnas. Rimtos sankcijos, karių dislokavimas Baltijos šalyse ir daugiau oro ir jūros gynybos sistemų rytiniame NATO flange pasiųstų solidarumo ir ryžto žinutę, o ne baimės ir pasipiktinimo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė G. Landsbergis.

2023 03 27 13:41
Spausdinti