Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SAUGUMAS
L. Kasčiūnas: jei nutekinti dokumentai tikri, tai rodytų aukštą JAV žvalgybos lygį
BNS
Dainius Labutis/ELTA
L. Kasčiūnas.

Jeigu bent dalis nutekintos JAV žvalgybos informacijos yra tikra, tai rodo itin aukštą pagrindinių mūsų sąjungininkų žvalgybos lygį, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas.

Taip jis komentavo internete pasirodžiusius dokumentus, kuriuose atskleista įslaptinta informacija apie Ukrainos kovą su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis, taip pat slapti Jungtinių Valstijų sąjungininkų vertinimai.

„Jeigu bent dalinai tai, kas yra tenai, yra tiesa – bet vyksta tyrimas, jis parodys – tai vis tik amerikiečių gebėjimai gauti informaciją, tie žvalgybiniai pajėgumai, yra tokio aukšto lygio, kad iš tikrųjų kažkas tai planuotų ar prieš mus ar prieš NATO šalis kokią nors invaziją intervenciją, provokaciją, mes sužinotume“, – Žinių radijui trečiadienį sakė Laurynas Kasčiūnas.

„Tai rodo, kad mūsų pagrindinis sąjungininkas yra aukštame lygyje“, – pabrėžė jis.

Dešimtys dokumentų nuotraukų kelias savaites plito socialiniuose tinkluose ir susirašinėjimo platformose, tokiose kaip „Twitter“, „Telegram“ ir „Discord“.

Pentagonas pareiškė, kad šiuo metu stengiasi nustatyti dokumentų autentiškumą ir nurodė, kad bent vienas iš jų buvo suklastotas. Nepaisant to, JAV pareigūnai yra įsitikinę, kad daugelis šių dokumentų yra tikri.

L. Kasčiūnas sako, jog kol kas reikėtų neskubėti daryti „toli siekiančių išvadų“ ir palaukti, ką atskleis tyrimas.

„Žvalgybos pasaulis yra labai sudėtingas, tai gali būti daug ir miglos. Gali būti ir klaidinimo ir daug sudėtingų kombinacijų galbūt net ne penki žingsniai, o dešimt žingsnių į priekį. Dėl to dabar kažkaip kalbėti apie tai, kad kažkas kažkur nutekėjo ir dabar reikia kažkaip keisti planus, tai čia irgi toks gali būti dūmų uždanga“, – teigė parlamentaras.

2023 04 12 08:55
Spausdinti