Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


GYNYBA
L. Kasčiūnas: Lietuvai reikia galvoti apie naują poligoną, galbūt bendrą su Latvija
BNS
BNS Foto

Siekiant didinti NATO partnerių buvimą Lietuvoje, reikia galvoti apie naują poligoną, galbūt steigiant jį su Latvija, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Tu gali daug ko prašyti, bet tavęs paklaus, kur treniruosis kariai, kur jie gyvens? Mes sprendžiame šituos dalykus – Rūdninkų poligonas. Mano požiūriu, reikia pradėti kalbėti apie dar vieną poligoną Lietuvoje“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė parlamentaras.

Šiuo metu kariniuose poligonuose treniruojasi tiek Lietuvos, tiek kitų Lietuvoje esančių NATO šalių kariai, tačiau turimų poligonų nepakanka tinkamai priimti sąjungininkus.

Siekiant sutrumpinti įrengimo darbus, Seimas Šalčininkų rajone steigiamą Rūdninkų poligoną yra pripažinęs ypatingos svarbos projektu.

L. Kasčiūnas neįvardijo, kur matytų naują poligoną, tačiau teigė, kad jo steigimas galėtų būti patrauklus savivaldybėms, siekiančioms „įpūsti gyvybės“: susitvarkyti infrastruktūrą, sukurti darbo vietų.

„Reikėtų vertinti tokias vietas, kurios yra mažiau apgyvendintos, mažiau derlingos žemės, kur daugiau yra erdvės“, – kalbėjo jis.

Taip pat jis sako, kad svarstytų bendro poligono su Latvija steigimo galimybę.

„Kai turi regioninį poligoną, treniravimosi erdvę, daug lengviau galbūt ir prisikviesti daugiau sąjungininkų į mūsų regioną“, – teigė L. Kasčiūnas.

Birželį vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui ruošiama patvirtinti naują saugumo koncepciją, o Lietuva ir kitos Baltijos šalys siekia, kad jose dislokuoti tarptautiniai batalionai būtų paversti brigadomis, taip didinant karių skaičių valstybėse kelis kartus.

Regiono šalys taip pat nori daugiau oro, priešlaivinės gynybos sistemų ir kitų pajėgumų. Anot jų, tai reikalinga norint ne tik atgrasyti karą prieš Ukrainą pradėjusią Rusiją, bet ir gebėti realiai nuo jos gintis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 21 09:09
Spausdinti