Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


LIETUVA IR UKRAINA
Laisvės premiją pelnęs V. Zelenskis: jūs nė vieną minutę neišdavėte laisvės
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
Volodymyras Zelenskis.

Lietuva nė vieną minutę neišdavė laisvės ir tai yra geriausia duoklė žuvusiems per Sausio 13-ąją, sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kuriam penktadienį oficialiai įteikta Seimo įsteigta Laisvės premija.

„Džiaugiuosi galėdamas jus pasveikinti ir noriu iš karto padėkoti už tai, kad jūs neišdavėte nė vieną minutę laisvės – ir ne tik per šias 323 žiaurias, nežmoniško Rusijos karo dienas, kai nuolat jaučiame jūsų palaikymą“, – nuotoliniu būdu iš Kyjivo į susirinkusiuosius Seime kreipėsi Ukrainos prezidentas.

„Ir ilgus metus nuo tada, kai laisvos Lietuvių širdys ir Lietuvos kelias į vieningą Europą įkvėpė daugybę žmonių įvairiose šalyse, kadaise pavergtų Rusijos. Lietuva buvo ir, esu tikras, kad ir yra, viena nuoširdžiausių laisvės gynėjų, ir tai yra geriausia duoklė didvyriams, nugalėjusiems imperiją tomis žiemos dienomis prieš 32-ejus metus“, – sakė jis.

Seime minint Laisvės gynėjų dieną ir vykstant Laisvės premijos įteikimo ceremonijai kalbėjęs V. Zelenskis sakė, kad lietuviai tą naktį ne tik apsaugojo savo parlamentą ir kitus pastatus, bet ir apgynė „savo istorinį pasirinkimą“.

Nuo Rusijos agresijos besiginančios šalies vadovas teigė, jog šiuo metu drauge esame pakeliui į galutinę pergalę prieš šią imperiją.

„Rusija nebegalės nieko diktuoti Europos tautoms, kai šį karą užbaigsime užtikrinta pergale prieš agresorių“, – pareiškė jis.

Jis pabrėžė, jog puldama Ukrainą, Rusija galvojo ir apie kitų Europos valstybių miestus, o važiuodami į Kyjivą, „svajojo nuvažiuoti ir į Vilnių, ir į Varšuvą, ir į Prahą“.

„Jie norėjo, kad mūsų laisvė kristų. Bet kris jie“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Jis ragino visą pasaulį susitelkti taip, kaip Lietuvos žmonės susitelkė per Sausio 13-osios įvykius, kad būtų įveikta Rusijos agresija. Jis dėkojo Lietuvai už paramą teikiant ginkluotę bei didinant spaudimą Rusijai.

„Laisvė gyva, kai gyva jos apsaugos idėja, kai yra žmonių, pasiruošusių už tai kovoti. Ir tai ne tik retorika, bet realūs veiksmai, kuriuos Ukraina mato iš Lietuvos nesikeičiant. Veiksmai, padedantys mums išlaisvinti miestus ir kaimus iš Rusijos okupacijos, veiksmai, padedantys apsaugoti mūsų žmones nuo rusiškų raketų ir bombų“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Jis padėkojo Lietuvos prezidentui Gitanui Nausėdai ir visai lietuvių tautai už tai, kad tiekia Ukrainai oro gynybos techniką „nuo pirmos dienos iki šių dienų“.

Seimo įsteigta Laisvės premija įvertinamas asmenų ir organizacijų indėlis skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.

Laisvės premija paprastai įteikiama Lietuvos parlamente per iškilmingą minėjimą Laisvės gynėjų dieną – sausio 13-ąją. Tuomet įteikiama statulėlė ir 5 tūkst. eurų.

2023 01 13 11:44
Spausdinti