Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KRAŠTO APSAUGA
Lietuva ir JAV pasirašė sutartį dėl kovinių dronų „Switchblade“ įsigijimo
BNS
Teodoras Biliūnas/BNS
Asociatyvi nuotrauka.

Gynybos resursų agentūra pasirašė sutartį dėl kovinių dronų „Switchblade“ įsigijimo iš Jungtinių Valstijų Vyriausybės, ketvirtadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Pasak jos, kartu su koviniais dronais bus įsigyjama dronų paleidimo ir valdymo įranga, simuliatorius personalo rengimui bei priežiūros paketas. Bendra sutarties vertė siekia apie 45 mln. eurų.

„Esame pirmoji šalis pasaulyje po pačios JAV, įsigyjanti „Switchblade 600“. Šie koviniai dronai yra naujas perdislokuojamas pajėgumas, suteiksiantis Lietuvos kariuomenei galimybę naikinti priešo tankus ir kitą šarvuotą techniką iki 40 kilometrų atstumu. Tokio pajėgumo mūsų kariuomenė iki šiol nėra turėjusi“, – pranešime sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Kaip nurodo ministerija, „Switchblade 600“ yra naujos kartos ilgojo nuotolio kovinis dronas, išsiskiriantis itin tikslia optika, gebėjimu išlikti ore iki 40 minučių bei efektyvia prieštankine kovine galvute, leidžiančia sunaikinti sunkiasvores šarvuotas transporto priemones, įskaitant tankus. Šis dronas „kamikadzė“ gali sunaikinti taikinius ataka „iš viršaus“.

Artimiausiu metu JAV taip pat perduos Lietuvai mažesnių ir lengvesnių kovinių dronų „Switchblade 300“. Numatoma, kad šis Lietuvos kariuomenei skirtas pajėgumas bus finansuojamas iš JAV karinės paramos fondo.

Lietuva praėjusią savaitę pasirašė 495 mln. dolerių sutartį su Jungtinėmis Valstijomis (JAV) dėl ilgo nuotolio reaktyvinių salvinės ugnies HIMARS sistemų įsigijimo. Šią didžiausią Lietuvoje iki šiol karinės technikos įsigijimo sutartį įgyvendins JAV įmonė „Lockheed Martin“.

Lietuva su JAV yra sutarusi ir dėl kitų itin svarbių Lietuvos kariuomenės modernizavimo projektų: iš amerikiečių šiuo metu įsigyjami JLTV šarvuotieji visureigiai, sraigtasparniai „Black Hawk“.

2022 12 22 15:10
Spausdinti