Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


GYNYBA
Lietuva pasirašė 495 mln. dolerių sutartį su JAV dėl HIMARS sistemų įsigijimo
BNS
Žygimantas Gedvila/BNS
Arvydas Anušauskas.

Lietuva pasirašė 495 mln. dolerių sutartį su Jungtinėmis Valstijomis (JAV) dėl HIMARS sistemų įsigijimo, penktadienio rytą pranešė Krašto apsaugos ministerija.

„Džiaugiuosi, kad dar šiemet pasirašėme susitarimą dėl šios svarbios sistemos įsigijimo. Dabar pradedame kalbėti apie bendradarbiavimą su JAV dėl HIMARS integravimo – personalo apmokymo, priežiūros“, – pranešime cituojamas krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, penktadienį JAV susitikęs su šalies gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu.

Pasak jo, Labai svarbu, kad HIMARS perka visos Baltijos šalys.

„Aktyviai bendradarbiavome ir bendradarbiausime su Estija ir Latvija vystant šį pajėgumą bei didinant viso regiono saugumą. Pirmieji HIMARS pristatymai numatyti 2025 metais“, – teigė A. Anušauskas.

Preliminari sutarties vertė – apie 495 mln. JAV dolerių, ją įgyvendins JAV įmonė „Lockheed Martin“. Perkama artilerijos raketų sistema yra suderinama su kitomis Lietuvos kariuomenės naudojamomis technologijomis, todėl, pasak KAM, ją bus lengviau integruoti į esamus gynybos planus ir taip didinti atgrasymą.

Tai yra visų laikų didžiausios vertės karinės technikos pirkimas.

Pagal sutartį, Lietuva perka aštuonias raketinės artilerijos HIMARS sistemas su skirtingų tipų kovinėmis ir mokomosiomis raketomis, tarp jų – vadinamąsias ATACMS, kurių šūvio nuotolis siekia 300 kilometrų.

Kartu bus įsigyta mokomoji ir HIMARS sistemų priežiūrai reikalinga įranga, personalo apmokymo, sistemų įdiegimo ir integravimo į NATO ilgojo nuotolio raketinės gynybos tinklą paslaugos.

Pasak ministerijos, L. Austinas ministrui dar kartą patvirtino įsipareigojimą stiprinti Lietuvos saugumą nuolatiniu JAV karių dislokavimu šalyje ir padėkojo už priimančiosios šalies paramą sąjungininkų pajėgoms.

Gynybos sekretorius, ministerijos teigimu, taip pat padėkojo Lietuvai už nenutrūkstančią karinę paramą Ukrainai ir vykdomus Ukrainos karių mokymus, kurie svariai prisideda prie Ukrainos gynybos. Taip pat gyrė Lietuvą už didėjančias išlaidas gynybai ir investicijas į naujus pajėgumus.

A. Anušauskas vizito Vašingtone metu taip pat susitiko su JAV Senato Europos saugumo ir bendradarbiavimo komisijos pirmininku bei ginkluotųjų pajėgų komiteto nariu Rogeriu Wickeriu.

Penktadienį Pentagone jis dar turėtų susitikti su JAV gynybos sekretoriaus pavaduotoju žvalgybai ir saugumui Ronaldu S. Moultrie bei Sausumos pajėgų sekretore Christine Wormuth – su ja ketinama aptarti reikšmingą JAV paramą Lietuvos karinių pajėgumų vystymui.

A. Anušauskas pažymi, kad JAV karinis buvimas Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse „išlieka vienas svarbiausių Rusijos atgrasymo elementų“.

„Džiaugiuosi JAV sprendimu išlaikyti nepertraukiamą JAV karių buvimą Lietuvoje. Mes patys toliau investuojame ir geriname JAV pajėgų atvykimui ir buvimui reikalingą infrastruktūrą bei esame pasirengę suteikti visas reikiamas sąlygas karių pasirengimo užtikrinimui“, – kalbėjo A. Anušauskas.

JAV aktyviai prisideda prie Lietuvos ir regiono gynybos kariais, ginkluote, finansine parama.

2022 12 16 12:31
Spausdinti