Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Lietuva pateikė prašymą EK išmokėti 565 mln. eurų iš RRF plano
BNS
Pixabay

Lietuva kiek vėluodama pateikė Europos Komisijai (EK) pirmąjį prašymą išmokėti 565 mln. eurų subsidiją iš Europos Sąjungos Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF).

Planuojama, kad paramą Lietuvą gaus, jei EK vertinimas bus pozityvus, pranešė Finansų ministerija.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, jog tai reikšmingas „Naujos kartos Lietuvos“ plano įgyvendinimo žingsnis.

„Planą sudaro ne tik investicijos, bet ir reformos, kurių įgyvendinimui paprastai reikia šiek tiek daugiau laiko. Per pirmuosius metus įgyvendinome pusę reformų veiksmų ir užtikrintai judame pirmyn“, – pranešime sakė ministrė.

Pasak jos, rengiamas plano papildymas investicijomis į atsinaujinančių energijos išteklių plėtrą, energijos efektyvumo didinimą ir kibernetinį saugumą.

Planą sudaro 191 rodiklis, kurių pažanga yra stebima kartu su Komisijos ekspertais. Pateikus mokėjimo prašymą EK įprastai per du mėnesius jį įvertina ir pritarus ES Tarybai skiriamos lėšos – Lietuvos atveju – už pirmuosius 33 rodiklius, teigia Finansų ministerija.

G. Skaistė anksčiau pripažino, kad laiku nepadarius kai kurių darbų prašymas EK buvo atidėtas, tačiau ji žadėjo tai padaryti iki metų pabaigos, o prašyme bus pasiūlyta pakeisti RRF planą prašant ne tik subsidijos, bet ir paskolos atsinaujinančios energetikos plėtrai.

Finansų ministerija anksčiau BNS nurodė, kad bus prašoma paskolinti apie 1 mlrd. eurų atsinaujinančių energijos išteklių plėtrai, energijos efektyvumo didinimui ir kibernetiniam saugumui.

Skelbta, kad prašymas EK buvo atidėtas, nes nebuvo priimti sprendimai dėl Darnaus judumo fondo steigimo ir visuotinio nekilnojamo turto (NT) mokesčio, nepakeista Strateginio valdymo metodika. Ministerija trečiadienį pranešė patikslinusi įstatymo pataisų projektą dėl naujo gyventojų NT mokesčio modelio ir teikia jį Vyriausybei.

Lapkričio pradžioje skelbta, kad Vyriausybė dėl šių laiku neatliktų „namų darbų“ atidėjo pirmąjį prašymą EK. Komisijos atstovas Lietuvoje Marius Vaščega tuomet BNS teigė, kad Vyriausybė turi pati nuspręsti, kada prašyti paramos, tačiau pabrėžė, kad reformų ir investicijų tempas yra svarbus.

M. Vaščegos teigimu, Lietuva pirmuoju prašymu turėtų gauti 650 mln. eurų, tačiau iš kiekvieno mokėjimo išskaičiuojant 13 proc. pernai išmokėto 289 mln. eurų avanso, reali suma bus mažesnė – 565 mln. eurų.

2023 metais Vyriausybė ketina prašyti iš RRF plano išmokėti 572 mln. eurų, 2024 metais – 319 mln. eurų, 2025 metais – 192 mln. eurų, 2026 metais – 288 mln. eurų.

Anksčiau skelbta, kad Lietuvai numatyta iš šio plano skirti iki 3 mlrd. eurų paskolų ir 2,225 mlrd. eurų dotacijų.

2022 12 01 10:44
Spausdinti