Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KONFLIKTAS SU KINIJA
Lietuva sulaukė ES verslo palaikymo: reikia imtis atitinkamų veiksmų atnaujinta
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Europos Komisija
Valdis Dombrovskis.

Europos verslo konfederacija „BusinessEurope“ užstojo Lietuvą. Tikriausiai didžiausia ES lobistinė verslo organizacija, vienijanti 40 nacionalinių pramonės ir darbdavių organizacijų, kreipėsi į Europos Komisijos vicepirmininką Valdį Dombrovskį reikalaudama apginti Lietuvos verslą nuo Kinijos puolimo.

IQ matytame kreipimesi išreiškiamas didelis nerimas dėl „ekonominių prievartos priemonių“, kurias taiko Kinija Lietuvai. Mat šios priemonės jau atsiliepė tiekimo grandinėms ir kitų Europos šalių verslui bei yra iššūkis Europos bendrajai rinkai.

Tai yra atvejis panaudoti ES naują priemonę, kuri skirta trečiųjų šalių ekonominės prievartos veiksmams atremti.

„BusinessEurope“ teigia, kad Kinija turi laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų, tarp kurių – ir įsipareigojimai Pasaulio prekybos organizacijai, todėl „reikia imtis atitinkamų veiksmų prieš bet kokius pažeidimus“.

Nors „BusinessEurope“ palaiko atvirą dialogą su Kinija ieškodama sprendimų, tačiau mano, kad tai yra atvejis panaudoti ES naują priemonę, kuri skirta trečiųjų šalių ekonominės prievartos veiksmams atremti.

Gruodžio pradžioje Europos Komisijos šios pasiūlytos priemonės tikslas – atgrasyti trečiąsias šalis nuo prekybos ribojimų arba grasinimų riboti ją. Numatyta, kad ES taikys atsakomąsias priemones tik kraštutiniu atveju, kai nėra kito būdo apsiginti nuo įvairių formų ekonominio bauginimo, pvz., kai šalys ES atžvilgiu taiko akivaizdžią prievartą ir prekybos apsaugos priemones, tikrina pasirinktos ES valstybės narės prekes pasienyje ar jų atitiktį maisto produktų saugos reikalavimams, boikotuoja tam tikros kilmės prekes.

„Europos verslo bendruomenė išreiškia solidarumą su įmonėmis, kurios kenčia nuo ekonominės prievartos pasekmių ir pasiruošusi imtis tam tikro vaidmens, kad padėtų pasiekti produktyvų rezultatą“, – baigiamas kreipimasis, kurį pasirašo „BusinessEurope“ vadovas Markusas J. Beyreris.

Lietuvos ir Kinijos santykiai ypač pablogėjo, kai Lietuva pranešė atidaranti Taivano atstovybę Vilniuje, kuri duris atvėrė lapkričio antroje pusėje. Kinija atšaukė savo ambasadorių Lietuvoje bei pareikalavo, kad Vilnius padarytų tą patį. Be to, Pekinas ėmė grasinti įvairiausiomis sankcijomis. Jau tuomet Lietuva kreipėsi ES palaikymo ir Briuselis dar kartą deklaravo, kad laikosi vienos Kinijos politikos (Pekinas Lietuvos sprendimą atidaryti Taivano (taivaniečių) atstovybę interpretuoja kaip šio principo pažeidimą), bet pabrėžė, kad tiek ES, tiek šalys narės atskirai turi teisę plėtoti santykius su Taivanu.

Praėjusią savaitę Kinijos veiksmus prieš Lietuvą pasmerkė ir Vokietijos pramoninkus atstovaujanti BDI.

„Naujausios Kinijos pritaikytos priemonės prieš Lietuvą atitinka prekybos boikota, kuris turės įtakos visai ES. Importas iš Kinijos, kuris reikalingas Vokietijos gamintojų gamykloms Lietuvoje, taip pat buvo paveiktas, kaip ir eksportas iš Vokietijos į Kiniją, turintis lietuviškų komponentų“, – „Financial Times“ citavo BDI pareiškimą. Jame taip pat priduriama, kad būtina išsaugoti ekonominius santykius su Kinija.

Pastarosiomis savaitėmis Lietuvos verslas skundžiasi, kad susiduria su ypač šiurkščiu Kinijos spaudimu: muitinėje stringa lietuviškos prekės, valstybinis Kinijos paštas nepriima siuntinių į Lietuvą ir net pranešama, jog kinai reikalauja iš kitų šalių įmonių, kad jie nutrauktų visus ryšius su Lietuva.

Vilnius jau pasiskundė Europos Komisijai dėl „neskelbiamų“ Kinijos ekonominių sankcijų. Per praėjusią Europos Vadovų Tarybą kolegoms padėtį pristatė prezidentas Gitanas Nausėda. Šiuo metu Briuselis bando išsiaiškinti padėtį ir kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją dėl galimų pažeidimų. Kol kas didelių rezultatų nėra, nes esą net ES neturi rimtų instrumentų, kaip paspausti Pekiną. Europos Vadovų Tarybos išvadose taip pat neminimas Kinijos puolimas prieš Lietuvą.

Be to, praėjusią savaitę pranešta, kad Kinija pasiūlė Lietuvos ambasadą Pekine pavadinti Reikalų patikėtinio biuru. Reaguodama į tai, Lietuva konsultacijoms atšaukė ambasados laikinąją reikalų patikėtinę Audrą Čiapienę. Kadangi pavaduojančio diplomato nebėra, Lietuvos ambasada laikinai tęs darbą nuotoliniu būdu ir lauks, kol Pekinas pratęs diplomatų akreditacijų galiojimą.

2021 12 21 11:58
Spausdinti