Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PANDEMIJA
Lietuvoje pradedami koronaviruso mutacijų tyrimai
BNS

Siekiant stebėti Lietuvoje aptinkamų koronaviruso atmainų įvairovę, paplitimą bei jų genomų kitimą, nacionaliniu pradedami vykdyti genomo sekoskaitos tyrimai, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Organizuoti ir koordinuoti šį procesą pavesta Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai (NVSPL).

Ji turės užtikrinti, kad per savaitę būtų ištiriama dalis visų teigiamų atvejų, tačiau atliekama ne mažiau kaip 200 tokių tyrimų.

Be to, Nacionalinei laboratorijai pavesta sudaryti sutartis dėl koronaviruso genomo sekoskaitos tyrimų  su Vilniaus universiteto ligonine Santaros klinikomis, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligonine Kauno klinikomis, Vilniaus universitetu ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetu.

Anot ministerijos, Santaros klinikos įsipareigoja atlikti 384, Kauno klinikos – 16 (o nuo kitos savaitės – 96), Vilniaus universitetas – 24 tyrimus per dvi savaites. Lietuvos sveikatos mokslų universitetas nuo kovo pradžios įsipareigoja atlikti 24 tyrimus per dvi savaites.

Taip pat prie koronaviruso genomo sekoskaitos projekto, įsivertinus galimybes, planuoja jungtis ir Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas.

„Koronaviruso genomo sekoskaitos tyrimai bus finansuojami valstybės biudžeto lėšomis. Taip pat buvo kreiptasi į Europos ligų prevencijos ir kontrolės centrą dėl galimybės pasinaudoti jų teikiama neatlygintina pagalba atlikti virusų mutacijų tyrimus“, – rašoma pranešime.

Vyriausybė praėjusią savaitę pavedė Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) organizuoti ir koordinuoti koronaviruso genomo sekos tyrimą, kad būtų nustatomos viruso mutacijos.

Vyriausybės protokoliniame nutarime nurodoma, kad COVID-19 ligą sukeliančio viruso genomo sekoskaitos tyrimo tikslas yra stebėti Lietuvoje aptinkamų SARS-CoV-2 atmainų įvairovę, paplitimą ir jų genomų kitimą epidemijos eigoje.

Tyrimo rezultatais numatoma dalintis viešai, taip įgalinant nepriklausomus tyrimus, atliekamus Lietuvoje ar kitur pasaulyje, ir taip pat prisidedant prie bendrų pasaulio žinių apie SARS-CoV-2 evoliuciją ir paplitimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 02 04 17:57
Spausdinti