Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


UKRAINA IR LIETUVA
Lietuvos ir Ukrainos ministrai: be bausmės už nusikaltimus V. Putinui ir jo parankiniams nebus tikros pergalės
ELTA
Krašto apsaugos ministerija
Oleksijus Reznikovas ir Arvydas Anušauskas.

Jei Rusijos režimo vadovybė ir jos parankiniai nebus pilnai nubausti už savo nusikaltimus Ukrainoje, jie nebus iš tiesų nugalėti ir vykdys vis naujus nusikaltimus, sako Charkive susitikę Lietuvos ir Ukrainos gynybos ministrai Arvydas Anušauskas ir Oleksijus Reznikovas.

Jie abu lankėsi Charkive esančiame Mykolos Bokarijaus vardo teisminės ekspertizės ir teismo medicinos tyrimų institute, kur susitiko su šio instituto vadovais ir bendruomene. Institutas taip pat vykdo ir dabartinių Rusijos nusikaltimų Ukrainoje tyrimus.

„Kaip žmogus, dvidešimt metų tyręs sovietų nusikaltimus, galiu pasakyti tai, jog nusikaltimai, kurių vykdytojai lieka nenubausti, vėl grįžta“, – instituto bendruomenei sakė A. Anušauskas, turėdamas omenyje ir dabar Rusijos vykdomą karinę agresiją prieš Ukrainą.

Istoriko išsilavinimą turintis A.Anušauskas – vienas iš pagrindinių sovietų represijų tyrėjų Lietuvoje.Tuo tarpu juristo išsilavinimą turintis ir prieš politiko karjerą teisininko praktika vertęsis O. Reznikovas apskritai pareiškė, kad pilna bausmė Rusijos režimo vadovybei, kurią paskelbtų ir įvykdytų tarptautinis tribunolas, jo įsitikinimu, yra vienas iš pagrindinių Ukrainos pergalės aspektų.

„Kai manęs daugelis ir Ukrainoje, ir pasaulyje klausia, kaip aš apibrėžčiau, kas yra Ukrainos pergalė, aš sakau, kad, mano požiūriu, ją sudarys mažiausiai trys dalykai. Pirmas – Ukrainos teritorijos susigrąžinimas iki 1991 m. sienų. Tai – visiškai akivaizdu ir apie tai net nereikia kažką daugiau kalbėti“, – sakė O. Reznikovas.

Pasak jo, antrasis aspektas – grynai asmeninis, žmogiškas ir apie jį jis esą dažnai pakalba su savo žmona.

„Kai mes galėsime bet kada nuvykti į Borispolio tarptautinį oro uostą, sėsti į bet kurios tarptautinės kompanijos lėktuvą ir išskristi bet kuria kryptimi. Tai reikš ir tai, jog Ukrainos saugumas visiškai atkurtas“, – sakė O. Reznikovas.

Tačiau, pasak jo, esmingai svarbus ir trečiasis aspektas – Rusijos režimo nusikaltėlių atsakomybė ir bausmė jiems.

„Dėl ko vokiečiai tapo pacifistine bei europietiška nacija? Ir dėl tos priežasties, kad įvyko Niurnbergo procesas, kuriame buvo nuteisti Adolfo Hitlerio bendrininkai. Taip turi atsitikti ir su Rusija. Juk jie taip paprastai į kosmosą neišskris, mes turėsime šį kaimyną ir jo grėsmę mums bei mūsų saugumui. Taigi, Hagos tribunolo sprendimai čia turi esminę reikšmę, nes jie keis ir pačią Rusiją. Taigi, jūs visi čia esantieji, atliekate labai svarbų darbą – jūs fiksuojate ir renkate nusikaltimų duomenis ir įrodymus, kurie ir pateks į tą tribunolą“, – institute kalbėjo O. Reznikovas.

Jis taip pat pabrėžė, kad Rusijos režimo vadovybė bei jos bendrininkai turi būti ne tik nubausti, bet Rusija taip pat turi sumokėti kontribucijas ir reparacijas už visa tai, ką padarė Ukrainai – už nužudytus žmones bei sunaikintą turtą.

Praėjusį mėnesį Tarptautinis Baudžiamasis Teismas Hagoje paskelbė arešto orderį pačiam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui dėl karo nusikaltimų – Ukrainos vaikų masinio grobimo ir deportacijos į Rusijos teritoriją.

O. Reznikovo pareiškimai atliepia visos Ukrainos aukščiausios valdžios poziciją, jog bet kokios derybos ar bandymai net kalbėtis su dabartine Rusijos valdžia bei pačiu V.Putinu – ne tik beprasmiai, bet ir nebeįmanomi moraliniu, politiniu ir teisiniu požiūriu.

Taip Ukrainos valdžia atsako ir į Vakaruose vis dar kartais skambančius raginimus „siekti taikos“, nes esą vien karine jėga užbaigti Rusijos agresijos ir karo Ukrainoje neįmanoma.

2023 04 05 11:41
Spausdinti