Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


IQ MĖNESIO GRAFIKAS
Liga iš praeities
IQ
Pixabay.com

Nuo žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) sukeltų komplikacijų praėjusio šimtmečio pabaigoje mirė ne vienas įtakingas populiariosios kultūros, verslo ar politikos atstovas.

Tarp jų ir legendinės grupės „Queen“ vokalistas Freddie Mercury, ir prancūzų filosofas Michelis Foucault, amerikiečių pianistas Valentino Liberace’as, iš Puerto Riko kilęs profesionalus boksininkas Estebanas De Jesúsas, aktorius Anthony Perkinsas. Nors ŽIV sergančių žmonių skaičius nuolat auga ir šiuo metu siekia apie 38 mln., užsikrėtimas virusu, nors ir sukeliančiu kol kas nepagydomas ligas, nebelaikomas mirties nuosprendžiu.

Lietuvos užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šalyje liga diagnozuota 3208 žmonėms, arba 0,1 proc. visos populiacijos. Didžioji dalis jų užsikrėtė vartodami injekcinius narkotikus, per heteroseksualius santykius, šiek tiek mažesnė dalis – per homoseksualius santykius. Jungtinių Tautų programos prieš ŽIV / AIDS (UNAIDS) duomenimis, Latvijoje užsikrėtusių asmenų skaičius siekė 5,3 tūkst., arba 0,4 proc. gyventojų, o Estijoje  – 7,4 tūkst., arba 0,9 proc. visų šalies gyventojų.

2016 m. Lietuvoje nuo ŽIV sukeltų komplikacijų 100 tūkst. gyventojų teko 1,1 mirties atvejo, 2018 m. mirė 14 žmonių, nuo duomenų rinkimo pradžios 1988-aisiais – beveik 200. Eurostatas mažiausiai mirčių fiksuoja Slovakijoje, Vengrijoje ir Švedijoje. Prasčiausia situacija yra Latvijoje, Estijoje ir Portugalijoje. Ligos simptomus palengvina ir sergančių mirtingumą sumažina pasaulyje plačiai taikoma antiretrovirusinė terapija. Suomijoje ją gauna 91, Norvegijoje – 85, Airijoje – 80 proc. sergančių gyventojų. 2018 m. Lietuvoje antiretrovirusinė terapija skirta 1193 ŽIV užsikrėtusiems asmenims – tai sudaro apie 40 proc. visų registruotų ligos atvejų šalyje. Beje, valstybė gydymą kompensuoja.

Sunku tikėtis, kad padėtis artimiausiu metu keisis. Nors ŽIV ir jo sukeltas komplikacijas atžįstame vis geriau, įsisenėję stereotipai ir baimė neleidžia su liga kovoti efektyviai ir kliudo laiku kreiptis pagalbos.

2020 01 21 00:45
Spausdinti