Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


LRT RINKIMAI
LRT tarybos pirmininkas E. Valatka: nauji generalinio direktoriaus rinkimai įvyks birželio mėnesį
ELTA
IQ

Antradienį neišrinkus LRT generalinio direktoriaus, viešojoje erdvėje kelti klausimai dėl LRT tarybos nenoro balsuoti už kandidatą tol, kol bus išrinktas naujasis vadovas. Kaip teigė tarybos pirmininkas Eugenijus Valatka, generalinio direktoriaus rinkimai vykdomi pagal galiojančius teisės aktus, kurie numato, kad jei per du balsavimo ratus neišrenkamas naujas vadovas, skelbiamas naujas konkursas. Pasak jo, naujieji LRT generalinio direktoriaus rinkimai įvyks birželio mėnesį.

„Visas procesas buvo vykdomas pagal galiojančius teisės aktus, pagal generalinio direktoriaus rinkimų reglamentą, kuriame ir numatyta, kad jeigu per du balsavimo ratus neišrenkamas generalinis direktorius, o jam išrinkti būtina, kad iš 12 Tarybos narių balsuotų bent jau 7, tai yra daugiau nei pusė, tuomet skelbiamas naujas konkursas“, – LRT radijui teigė E. Valatka.

Viešojoje erdvėje kilus pasvarstymams, kad galbūt reikėtų keisti rinkimų tvarką, tarybos pirmininkas pažymėjo, jog tam reikalinga platesnė diskusija.

„Čia reikalinga platesnė diskusija. Šį kartą mes elgėmės pagal galiojančius teisės aktus, pagal reglamentą“, – pabrėžė jis.

„Be abejonės, viešoje erdvėje aš matau klausimus ir nuomones, kuriuose keliami klausimai ir apie skaičių Tarybos narių. 12 – tai lyginis skaičius, ir kaip ir rodo vakarykštė praktika, kai pasiskirsto vienodai ( balsai – ELTA), mes gauname tokią situaciją, kai neišrenkamas generalinis direktorius“, – pridūrė E. Valatka.

Taip pat antradienį vakare svarstyta, ar nereikėtų viešai skelbti kandidatų į LRT generalinio direktoriaus postą ir pristatyti jų visuomenei. E. Valatkos teigimu, viešumas yra geras dalykas ir padėtų rinkimų procesui, tačiau šiuo metu yra taikomos tam tikros nuostatos, pavyzdžiui, duomenų apsaugos reglamentas.

„Viešumas visada, mano supratimu, yra gerai. Aš nesakyčiau, kad dabartinė tvarka yra kažkokia slapta, tiesiog yra taikomos tam tikros nuostatos, kaip ir duomenų apsaugos reglamentas. Bet be abejonės, viešumas, kandidatų prisistatymas, žinomumas, manau, tik padėtų pačiam procesui“, – akcentavo LRT tarybos pirmininkas.

Pasak jo, nuo balandžio pradžios iki naujų rinkimų birželio mėnesį laikinai LRT generalinio direktoriaus pareigas eis Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

„Vakar taryba priėmė sprendimą, kad laikinai LRT Generalinio direktoriaus pareigas nuo balandžio pradžios, kuomet baigiasi dabartinės generalinės direktorės kadencija, ji jas toliau eis. O kitame LRT tarybos posėdyje bus priimtas nutarimas dėl naujojo konkurso nuostatų ir terminų“, – teigė E. Valatka pridurdamas, kad naujai skelbiamame konkurse galės dalyvauti ir nauji kandidatai.

„Ir šiame konkurse dalyvavę turės iš naujo praeiti viską ir pateikti dokumentus“, – pridėjo jis.

E. Valatka tikisi, kad naujų rinkimų metu bus pasiektas bendras sprendimas ir nebus susidurta su tokia situacija, su kuria susidurta antradienį.

„Aš labai tikiuosi, kad bus rastas konsensusas, bus rastas sprendimas ir nesusidursime su tokia situacija, kurioje esame šiandieną“, – pabrėžė jis.

ELTA primena, kad antradienį įvyko LRT generalinio direktoriaus rinkimai. Iš šešių kandidatų, dėl nepakankamai surinkto balsų kiekio, nebuvo išrinktas nei vienas.

Įvykdžius du balsavimo turus nei vienas iš kandidatų pirmame ture nesurinko daugiau nei 7 balsų. Antrajame ture kandidatai surinko po vienodą balsų skaičių. Portalo Lrytas.lt pateiktais duomenimis, šie kandidatai, tai – dabartinė LRT generalinė direktorė M. Garbačiauskaitė-Budrienė ir Aistis Zabarauskas.

2023 03 22 08:42
Spausdinti