Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KOMPENSACIJOS
Ministerijos atstovė: siūloma iki 2023-ųjų rudens nevertinti paramos gavėjų turto
BNS
BNS Foto

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija svarsto pratęsti kompensacijų už šildymą bei kitų socialinių išmokų mokėjimą nevertinant žmonių turto.

Ministerijos Piniginės paramos ir būsto skyriaus vedėja Svetlana Kulpina sako, kad iki 2023-2024 metų šildymo sezono pradžios norima patęsti tvarką, kai nevertinamas žmonių, gaunančių paramą, turtas.

„Dabar žmonių, kurie kreipiasi piniginės pramos, socialinės pašalpos ir kompensacijų už būsto šildymą, turtas nevertinamas. Tačiau tai buvo laikina priemonė – šešis mėnesius po ekstremalios situacijos atšaukimo. Dabar norime šį terminą pratęsti iki 18 mėnesių – tai būtų iki 2023 metų (2023-2024 metų – BNS) šildymo sezono pradžios“, – penktadienį Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijoje teigė ji.

Vyriausybė, be to, siūlo nuo sausio jau padidintas valstybės remiamas pajamas (VRP) nuo liepos dar kartą didinti – nuo 129 eurų iki 147 eurų.

Nuo birželio skiriant paramą, kaip ir dabar, būtų taikomos dukart didesnės nei pernai VRP – 294 eurai (vietoj 256 eurų) už kiekvieną kartu gyvenantį žmogų arba 441 eurai (vietoj 384 eurų) vienam. Šis dydis išskaičiuojamas iš pajamų, o šildymo sąskaita negalės viršyti 10 proc. likusių pajamų.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas komisiją informavo, kad sausį, palyginti su pernai sausiu, kompensacijų už šildymą gavėjų padaugėjo 40 proc.

„Jeigu imtume gruodį, pernai kreipėsi penkis kartus daugiau kompensacijų negu užpernai“, – komisijoje teigė viceministras.

S. Kulpinos teigimu, per sausį šildymo kompensacijų gavėjų padaugėjo iki 50 tūkst., o kovą – iki 254 tūkst. žmonių.

Kompensacija už šildymą dabar skaičiuojama, kai naudingas būsto plotas siekia iki 50 kv. metrų vienam bute gyvenančiam žmogui ir dviejų asmenų šeimai, o trečiam ir kiekvienam paskesniam šeimos nariui – dar po 10 kv. metrų.

Jeigu šeima gyvena didesniame bute, už viršpločio šildymą turi susimokėti pati.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 08 14:06
Spausdinti