Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Mokytojų ir ŠMSM derybos, Gazos Ruožo apsuptis ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Izraelio ir Palestinos susirėmimai Gazos Ruože.

Spalio 9-osios svarbiausių naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Po mokytojų ir ŠMSM derybų sutarimas nerastas

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) lyderis Andrius Navickas patikino, kad profsąjungos pasiūlytas minimalus kompromisinis variantas dėl pedagogų atlyginimų kėlimo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) netenkina. Todėl, pasak jo, pedagogai ketina streiką perkelti prie Seimo, kuriame šią savaitę pradedamas svarstyti ateinančių metų valstybės biudžetas.

Žygimantas Gedvila/BNS
Streikuojantys mokytojai atžygiavo į Vinvo Kudirkos aikštę Vilniuje.

Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) duomenimis, pirmadienį streikuoja daugiau nei 1,44 tūkst. ugdymo įstaigų darbuotojų, iš jų – apie 1,25 tūkst. mokytojų.

Normalizuojasi metinė infliacija

Metinei infliacijai Lietuvoje priartėjus prie 3 proc. ekonomistai sako, kad ji normalizuojasi, o infliacijos mažėjimas tikėtinas ir artimiausiu metu. Rugsėjo metinė – rugsėjį, palyginti su 2022 m. rugsėju – infliacija siekė 3,7 proc., o mėnesio infliacija buvo 0,5 procento. Prieš tai keturis mėnesius iš eilės buvo fiksuota mėnesio defliacija.

Lietuvių pargabenimas iš Izraelio

Pirmadienį verslininko Gedimino Žiemelio valdomos aviacijos verslo grupės „Avia Solutions Group“ bendrovės „Skyllence“ vadovė Vilma Vaitiekūnaitė pranešė, kad organizuojamas dalies Izraelyje esančių Lietuvos piliečių pargabenimas atgal į Lietuvą.

Įmonės nusamdytu Rumunijos oro linijų bendrovės lėktuvu naktį į antradienį planuojama parskraidinti 170 žmonių.

Gazos Ruožo apsuptis ir žinutė iš Kremliaus

Dalyje Gazos Ruožo apylinkių ir toliau tęsiasi Izraelio pajėgų ir palestiniečių judėjimo „Hamas“ susirėmimai. Šiandien Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas įsakė visiškai apsupti Gazos Ruožą, skelbiama, kad nutraukiamas elektros, vandens tiekimas, nebus maisto ir degalų. Šiuo metu Izraelis visiškai kontroliuoja „Hamas“ užpultas teritorijas.

Scanpix
Bombarduojamas Gazos Ruožas.

Taip pat dar sekmadienio popietę JAV prezidentas Joe Bidenas JAV laivams ir naikintuvams įsakė priartėti prie Izraelio. Vos prasidėjus susirėmimams Gazos Ruože, Baltieji rūmai skubiai patvirtino, kad JAV remia Izraelį, ir pažadėjo pagalbą. Reaguojant į atvirai reiškiamą Izraelio palaikymą, Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas pirmadienį pareiškė, kad didėja tikimybė į karą įsitraukti trečiajai šaliai.

Skubios ES šalių derybos

ES užsienio reikalų įgaliotinis Josepas Borrellis šiandien pranešė, kad Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrai antradienį dalyvaus skubiose derybose. Susitikime bus aptariama padėtis Izraelyje ir Gazos Ruože.

Atakuojama Chersono sritis

Praėjusią parą, spalio 8-ąją, Rusijos kariuomenė 53 kartus apšaudė Chersono sritį, žuvo vienas žmogus. Chersono srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas nurodė, kad per praėjusią parą priešas surengė 53 apšaudymus, paleido 288 sviedinius iš minosvaidžių, artilerijos, „Grad“ sistemų, granatsvaidžių, tankų, aviacijos, dronų.

Ekonomikos Nobelio premija

Šių metų Nobelio ekonomikos premija atiteko Harvardo universiteto profesorei Claudiai Goldin už darbus, padėjusius suprasti moterų vaidmenį darbo rinkoje. Amerikiečių ekonomistė yra trečia moteris, gavusi šį prestižinį apdovanojimą.

2023 10 09 16:31
Spausdinti