Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


LIETUVOS GYNYBA
NATO Madrido susitikimas: laikas šauti šampaną?!
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Madrido
NATO
NATO viršūnių susitikimas.

Ispanijos sostinėje vykstančiame NATO viršūnių susitikime Lietuvos atstovai negailėjo komplimentų trečiadienį priimtiems sprendimams.

„NATO prieš kelerius metus turėjo mėginti įrodyti, kad yra nemirusių smegenų aljansas. Šiandien įrodė, kad tai aljansas pasiruošęs atremti XXI a. iššūkius ir pavojus“, – Madride kalbėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Pasak prezidento Gitano Nausėdos, „važiuosime namo pasiekę maksimumą“.

„Tai žinia mūsų žmonėms, kad jie gali jaustis saugūs. NATO kaip kolektyvinės gynybos skėtis veikia patikimai, nes šiandien NATO ir visas demokratinis pasaulis į Rusiją žiūri atviromis akimis ir puikiai suvokia grėsmės mastą“, – pareiškė prezidentas.

Pasididžiavimo neslėpė ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Pasak jo, NATO lyderiai nusprendė iš esmės pakeisti gynybos ir atgrasymo priemones, kad būtų reaguojama į naują saugumo realybę.

„Stiprinsime savo priešakinę gynybą. Rytinėje Aljanso dalyje sustiprinsime savo kovines grupes iki brigados lygio. Pertvarkysime NATO greitojo reagavimo pajėgas ir padidinsime aukštos parengties pajėgų skaičių iki gerokai daugiau nei 300 tūkst., – spaudos konferencijoje vardijo J. Stoltenbergas. – Taip pat padidinsime savo pajėgumus sustiprinti pajėgas, įskaitant daugiau iš anksto dislokuotos įrangos ir karinio aprūpinimo atsargų. Daugiau priešakyje dislokuotų pajėgumų, pavyzdžiui, oro gynybos. Stiprinsime vadovavimą ir kontrolę. Ir atnaujinsime gynybos planus, iš anksto paskirdami pajėgas ginti konkrečius sąjungininkus. Tai pirmas kartas nuo Šaltojo karo laikų, kai turime tokius planus su iš anksto paskirtomis pajėgomis.“

2022 06 29 18:23
Spausdinti