Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


LIETUVOS GYNYBA
NATO ramina: nei A. Lukašenka, nei V. Putinas nepuls
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Scanpix
Aliaksandras Lukašenka (kairėje) ir Vladimiras Putinas.

Nepaisant agresyvių teiginių ir bauginimų, NATO ir JAV tikina, kad įdėmiai stebi situaciją Rytų flange ir nemato pavojaus iš Rusijos ar jos vasalo Baltarusijos.

„Noriu pasakyti mūsų draugams Baltijos šalyse, kad nematome neišvengiamos grėsmės NATO teritorijai nei Baltijos regione, nei, tiesą sakant, jokiame kitame regione. Tačiau tai tebėra didžiausias rūpestis“, – prieš šios savaitės NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą sakė JAV ambasadorė NATO Julianne Smith ir vėl pakartojo, kad per pastaruosius metus Aljansas ir JAV sustiprino regiono gynybinius pajėgumus: nuo papildomų karių dislokavimo bei pratybų iki gynybos planų.

„Taigi NATO nesėdi sudėjusi rankų ir nelaukia, kol įvyks kokia nors nenumatyta situacija. Priešingai, ruošiamasi visiems nenumatytiems atvejams. Tačiau nenoriu, kad mūsų draugams Baltijos šalyse susidarytų įspūdis, jog karas į NATO teritoriją ateis per vieną naktį. Mes į tai žiūrime rimtai, bet nemanome, kad tai yra neišvengiama grėsmė“, – kalbėjo JAV atstovė.

Tą patį žurnalistams šią savaitę patvirtino aukštas NATO pareigūnas. Pasak jo, Aljansas stebi situaciją, bet nemano, jog Vladimiras Putinas ar jo klapčiukas Aliaksandras Lukašenka kelia rimtą grėsmę NATO narėms.

2024 04 05 12:00
Spausdinti