Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ATSAKAS AGRESOREI
Naujas ES sankcijų paketas: Rusijai nėra ko baimintis?
ELTA
IQ
ES Taryba
ES Taryba.

Artėjant antrosioms karo Ukrainoje metinėms, ES rengia naują 13-ąjį sankcijų Rusijai paketą, tačiau abejojama, ar tai bus rimtas smūgis agresorei.

Remiantis agentūros „dpa“ informacija, numatoma smarkiai išplėsti sąrašą asmenų ir organizacijų, kurių turtas ES bus įšaldytas. Be to, sankcijų turėtų sulaukti ir daugiau įmonių, prisidedančių prie Rusijos karinio ir technologinio stiprinimo ar jos gynybos ir saugumo sektoriaus plėtros. Tuomet ES šalys negalės parduoti joms karinės paskirties prekių ir technologijų.

Pastarąjį kartą ES šią priemonę pritaikė Kinijoje, Uzbekistane, Irane ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose įsikūrusioms įmonėms, kurios įtariamos apeinančios ES sankcijas.

Dauguma diplomatų penktadienį sumažino lūkesčius, sakydami, kad tai bus daugiausia „simbolinis“ paketas.

Agentūros „dpa“ duomenimis, konkrečius pasiūlymus dėl jau 13 sankcijų paketo aukšti Europos Komisijos pareigūnai savaitgalį pristatė šalių narių atstovams. Dabar bus rengiamas sprendimo dėl sankcijų projektas, kuriam tada turės formaliai pritarti visos 27 narės. Remiantis planais, papildomos sankcijos gali būti įvestos gerokai daugiau nei 200 asmenų ir įmonių.

Įtakingiausias Briuselyje leidinys Politico.eu pranešė, kad vienas ES diplomatų teigė, jog jausmas toks, kad laiko iki karo antrųjų metinių per mažai „kažkam didesniam“ pasiekti.

„Dauguma diplomatų penktadienį sumažino lūkesčius, sakydami, kad tai bus daugiausia „simbolinis“ paketas, o dabar daugiausia dėmesio bus skiriama „darbui globaliai“ dėl sankcijų ir trečiųjų šalių atitikčiai užtikrinti“, – pirmadienį rašė Politico.eu.

Tiesa, leidinys pridūrė, kad ES vis dar importuoja pusgaminius iš aliuminio iš Rusijos ir tai pirmas kartas, kai kai kurių šalių narių pageidavimų sąraše yra visiškas aliuminio gaminių draudimas. Tačiau aliuminio draudimas gali būti per daug ambicingas, turint omenyje, kad susitarimui sudaryti liko tik trys savaitės. Aliuminis yra labai svarbus įvairiuose sektoriuose, pavyzdžiui, pakavimo, statybos ir aviacijos, todėl draudimui bus prieštaraujama.

Kitas svarstomas sumanymas, pasak Politico.eu, riboti Rusijos diplomatų keliones tik į šalį, kurioje jie akredituoti, o ne į visą Šengeno erdvę. Šis pasiūlymas yra seniai pateiktas Čekijos, kuri pernai siekė panaikinti Rusijos diplomatų judėjimo laisvę. Tačiau tai padaryti bus sudėtinga, nes didžioji dalis kelionių Šengeno erdvėje dažnai yra nekontroliuojamos. Čekijos užsienio reikalų ministras Janas Lipavsky pernai pasiūlė reikalauti, kad diplomatai turėtų biometrinius pasus.

Praėjusių metų pabaigoje paskelbtas ES sankcijų Rusijai paketas, be kita ko, apėmė draudimą iš Rusijos į ES įvežti deimantus ir deimantinius papuošalus. Jau kurį laiką galioja ir draudimas importuoti naftą, anglis, plieną, auksą bei prabangos prekes, taip pat taikomos baudžiamosios priemonės bankams ir finansų įstaigoms.

2024 02 05 10:06
Spausdinti