Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
Naujos ginkluotės pirkimas, klausimai dėl „Lifosos“ ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Unian
„Leopard“ tankai.

Svarbiausių liepos 26-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Naujos ginkluotės pirkimas įžiebia nesutarimus

Pirmadienį po Valstybės gynybos tarybos (VGT) posėdžio krašto apsaugos ministrui Arvydui Anušauskui viešai paskelbus apie Lietuvos ketinimą pirkti „Leopard“ tankų, prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį jį sukritikavo. „Suprantu, kad galbūt kažkam atrodo labai svarbus darbų baras pasidalyti šviežiausia informacija „Facebook“, bet tai tikrai neturėtų būti pagrindinė nei ministro, nei kito valstybės pareigūno funkcija“, – pabrėžė jis. Anot prezidento, VGT buvo sutarusi tokia informacija viešai nesidalyti. G. Nausėdos patarėjas Kęstutis Budrys neatskleidė, ar šios informacijos paviešinimas turės neigiamos įtakos Lietuvai derybose dėl tankų. Keliami klausimai dėl tokių sprendimų skaidrumo, dvišalių santykių su JAV bei Vokietija, Lietuvos derybinės galios potencialo.

„Lifosos“ darbuotojai mitinge reikalauja apsaugoti įmonę ir jų darbo vietas

Trečiadienį sankcionuotos Kėdainių trąšų gamybos įmonės „Lifosa“ darbuotojai surengė mitingą prie Vyriausybės. Jie reikalauja apsaugoti bendrovę nuo uždarymo. Finansų ministrė Gintarė Skaistė teigia, kad „Lifosos“ likimas yra jos vadovybės rankose, o patį mitingą laiko „Lifosos“ vadovybės bandymu spausti Vyriausybę. „Jeigu nori vykdyti tokią veiklą, kuri prieštarauja sankcijoms, tai manau, kad tokia veikla nėra galima“, – teigė ji. Anot ministrės, valstybei „Lifosos“ ateitis rūpi, nes bendrovei paskirtas laikinasis administratorius. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė darbuotojams pažadėjo Užimtumo tarnybos pagalbą atleidimo atveju.

Josvydas Elinskas/ELTA
„Lifosos“ darbuotojų mitingas.

Pietų Europoje – pirmosios gaisrų ir audrų aukos

Šiaurės Italiją nusiaubusios audros pareikalavo dviejų gyvybių, o šalies pietuose plintantys gaisrai – trijų. Sicilijos rytuose esančiame Katanijos mieste termometrų stulpeliai pirmadienį buvo pakilę iki 47,6 laipsnio Celsijaus. Teigiama, kad šalies regionuose gali būti paskelbta nepaprastoji padėtis.

Graikijoje gaisrai taip pat nusinešė dviejų pilotų gyvybę, jie žuvo sudužus liepsnas gesinančiam lėktuvui. Dar vienas žmogus žuvo gaisruose.

Dar prastesnė padėtis Alžyre, kur gaisruose žuvo per 30 žmonių, įskaitant ir liepsnas gesinančius ugniagesius.

Scanpix
Gaisrai Rodo saloje.

Antrasis NATO ir Ukrainos tarybos susitikimas Briuselyje

Volodymyras Zelenskis praėjusią savaitę paprašė sušaukti NATO ir Ukrainos tarybos susitikimą, jis vyksta šiandien Briuselyje. Susitikime dalyvauja NATO valstybių narių ir Ukrainos ambasadoriai, tai yra veikiau konsultacinis susitikimas. V. Zelenskis susitikimą nusprendė sušaukti dėl Juodosios jūros grūdų susitarimo, iš kurio Rusija pasitraukė kiek anksčiau šį mėnesį. Maskvai pasitraukus, suintensyvėjo ir rusų atakos Ukrainos pietuose, ypač Odesos mieste.

2023 07 26 16:30
Spausdinti