Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


IŠBANDYMŲ METAS
Naujos kartos iššūkiai: regresuojantys Vakarų Balkanai ir būtinybė keisti ES saugumo politiką Interviu
Karolis Juršys
Europos Parlamentas
Petras Auštrevičius.

Prieš dvidešimtmetį į Europos Sąjungą (ES) įstojusi Lietuva jau seniai nebėra naujokė. Per šį laikotarpį Lietuva patyrė daug pokyčių, o dar svarbiau – matė ir besikeičiančią ES, kuri šiandien turi taikytis prie naujų iššūkių. Apie tai, kokie yra didžiausi ES iššūkiai, IQ kalbasi su Europos Parlamento nariu Petru Auštrevičiumi.

ES pralaimi konkurencinę kovą tiek JAV, tiek Kinijai. Be to, mus verčia reaguoti ir saugumo situacija. Tačiau mes vis kalbame apie ES plėtrą. Ar šiandien ši plėtra yra tokia pati kaip, sakykim, prieš 20 metų, kai Lietuva įstojo į ES?

– Aš manau, kad mes turime būti prisiekę ES plėtros palaikytojai. Mūsų pačių pavyzdys gerai iliustruoja, kad ES plėtra yra sėkmės projektas, ir jeigu stojanti valstybė tikrai nuoširdžiai tikės tais ES principais, manau, kad jai klostysis geriau, nei tikėtasi. Bet turime suprasti, kad šiandien ES plėtra yra ne vien tik skaičiai, kaip galbūt buvo anksčiau. Kiekybinė plėtra turi pereiti į kokybinius pokyčius. ES reformos tapo reikalingos, reikia prisitaikyti prie naujų sąlygų, reikia labai akylai stebėti situaciją ir iššūkius, o kai kuriais atvejais ir grėsmes.

Ką konkrečiai turite omenyje?

2024 03 20 13:35
Spausdinti